Raiffeisen Bank a început să dea banii înapoi. 22 de milioane de euro trebuie să ajungă la clienții păgubiți

Anca Manolica 09.12.2022, 16:50
Raiffeisen Bank a început să dea banii înapoi. 22 de milioane de euro trebuie să ajungă la clienții păgubiți

Vești bune pentru clienții Raiffeisen Bank. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a transmis că entitatea bancară a început să înapoieze banii celor păgubiți, iar până acum s-a restituit suma de 13,4 milioane de euro dintr-un total de aproape 22 de milioane de euro. Cum pot intra clienții în posesia banilor.

Raiffeisen Bank îți înapoiază banii

ANPC a anunţat vineri, 9 decembrie, că Raiffeisen Bank a început returnarea sumelor clienţilor păgubiţi. Acest lucru vine în urma deciziei definitive pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a confirmat Ordinul nr.837/20.10.2017, emis de către preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor privind practici comerciale incorecte ale Raiffeisen Bank SA.

Cum acestea au afectat interesele financiare ale consumatorilor, din perioada 2006-2009, banca a început să dea banii înapoi  stabiliți prin Ordin, către consumatorii vizaţi.

„Nu ştiu în ce perioadă şi dacă autorităţile române se vor putea face vreodată vinovate de vreun abuz la adresa companiilor austriece. Permanent, când unui operator economic nu îi convin vizitele reprezentanţilor statului român, acuză abuzuri, fără a le putea susţine în niciun fel.

Iată, în schimb, aşa cum şi instanţele au validat, că vizita făcută de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a scos la iveală cu totul altceva. Vătămaţii par să fie cei peste 9.000 de consumatori cărora li s-au perceput mai mulţi bani decât ar fi fost corect.

Parcă suntem la Radio Erevan, în bancul în care nu el, ci ea şi nu a dat, ci a furat. Această situaţie arată că operatorul economic este cel care a umblat în buzunarele consumatorilor, iar acum trebuie să le dea banii înapoi”, a spus preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, conform News.ro.

Raiffeisen Bank a început să dea banii înapoi
Raiffeisen Bank a început să dea banii înapoi

Câți clienți au primit deja banii și câți urmează

Potrivit datelor, până la ora actuală, Raiffeisen Bank SA a înapoiat banii unui număr de aproximativ 5.530 de clienţi, cu conturi active în moneda creditului şi conturi în lei, pentru plata dobânzii legale calculate, începând din 21 noiembrie 2021.

Citește și: Raiffeisen a încasat trei amenzi în valoare de 28.000 de euro pentru încălcări de securitatea datelor personale: „Pentru România este o amendă destul de serioasă”

Este vorba despre aproximativ 13.400.000 euro: 10.930.000 euro reprezentând sume provenind din calculele efectuate pentru implementarea ordinului şi 2.470.000 euro reprezentând dobânda legală.

De asemenea Autoritatea a transmis că pentru circa 3.050 de clienţi, care au sume de primit, în urma calculelor efectuate, dar care nu au conturi active în moneda creditului sau în lei, la Raiffeisen Bank SA, rambursările încă nu au fost făcute. Aceștia trebuie să meargă la un sediu Raiffaisen Bank, pentru a indica, în scris, orice cont au deschis, în care le pot fi restituite sumele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...