Rafila, despre obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în magazine. „Vrem să fim corecţi”

Stan Filon 03.12.2021, 15:24
Rafila, despre obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în magazine. „Vrem să fim corecţi”

Alexandru Rafila a vorbit despre obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în magazinele din România. Ministrul Sănătății a deschis și subiectul obligativității vacinării la locul de muncă și a spus exact despre ce a fost vorba în proiectul dezbătut în Parlament, care a pus pe jar întreaga țară.

Alexandru Rafila a vorbit despre obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în magazine

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a lăsat să se înțeleagă că măsura solicitării certificatului verde în mall-uri și prin alte magazine va rămâne de actualitate, mai ales că reprezentantul guvernului a spus că a văzut cu ochii săi cum se înghesuie lumea fără măști de protecție, la diferite concerte sau manifestări în aer liber. Rafila a vorbit despre lipsa responsabilității în cazul acestor cetățeni.

„O să vedem care este situația. Îngrijorarea mea – și trebuie să discutăm dacă vrem să fim corecți – este că dumneavoastră discutați despre certificat, eu discut despre comportamentul lipsit de responsabilitate al unor oameni. Am văzut concerte la care oamenii se înghesuiau, nu purtau mască, am văzut manifestări în aer liber la care oamenii nu purtau mască și lucrul acesta nu este în regulă. Faptul că scade incidența nu trebuie să ne facă să lăsăm garda jos și pentru lucrul acesta trebuie să lucrăm cu toții”, a spus ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a vorbit despre obligativitatea prezentarii certificatului verde la intrarea in magazine
Alexandru Rafila a vorbit despre obligativitatea prezentarii certificatului verde la intrarea in magazine

„Trebuie să fim corecți, cinstiți, cu populația”

„În prezent, în mall, la magazinele alimentare nu se poate intra decât pe baza certificatului verde, adică vaccinat sau trecut prin boală, însă în afara mall-ului se poate intra la magazinele alimentare doar cu mască, respectând regulile sanitare. La orice alt magazin sau operator care comercializează alte produse, exceptând farmaciile, se intră cu certificat verde”, a declarat Rafila, potrivit Mediafax.

Cât despre obligativitatea vaccinări la locul de muncă, Alexandru Rafila a spus că proiectul care a ajuns în Parlament făcea referire doar la personalul medical, care, din punctul său de vedere, trebuie să fie vaccinat.

Vaccinarea obligatorie

„Cred că trebuie să fim corecți, cinstiți, cu populația, dacă vrem să avem, din partea populației, sprijin și încredere în ceea ce facem și spunem. Propunerea care a existat în Parlamentul României și a iscat atâtea dezbateri a fost limitativă și s-a referit doar la personalul medical.

În cazul personalului medical nici măcar nu este vorba despre o măsură de sănătate publică generală, ci este vorba despre siguranță pacientului, care trebuie să existe, și mi se pare absolut firesc că personalul medical care intră în contact cu pacientul, să existe pentru el un risc cât mai mic de a transmite infecția. Mi se pare firesc ca în domeniul medical personalul să fie protejat prin vaccinare, trecere prin boală sau testare. În proporția cea mai mare, vaccinarea este normal să existe. În rândul medicilor cred că atinge undeva la 80% în acest moment”, a conchis Rafila.

Urmăriți Impact.ro și pe