Raed Arafat vine cu un nou scenariu negru pentru săptămâna viitoare. Unitățile ATI vor fi pline

Elena Avramescu 27.01.2022, 16:56
Raed Arafat vine cu un nou scenariu negru pentru săptămâna viitoare. Unitățile ATI vor fi pline

Sunt șanse mari ca săptămâna următoare, în secțiile ATI din România să fie internate cel puțin 1.000 de persoane, conform informațiilor date de Raed Arafat în cursul zilei de astăzi. Joi, la unitățile ATI din țară, sunt 731 de pacienți COVID, însă numărul acestora a crescut extrem de rapid în ultimele săptămâni.

Raed Arafat vine cu un nou scenariu negru pentru săptămâna viitoare

Astfel că autoritățile analizează un scenariu conform căruia săptămâna viitoare se va ajunge la cel puțin 1.000 de pacienți.

„Dacă menținem acest ritm, este posibil ca săptămâna viitoare să ajungem sau chiar să depășim 1.000 de cazuri la Terapie Intensivă.

Evoluția este continuă, în creștere. Cu cât crește numărul cazurilor, chiar dacă vorbim de o variantă cu mai puțin impact decât Delta, în comunitate mai avem cazuri și de Delta, care coexistă cu Omicron. Cu cât crește numărul cazurilor, la un moment vom avea presiune și pe sectorul sanitar”, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Daca ținem cont de ceea ce s-a întâmplat în trecut, sunt șanse ca pacienții să fie transferați în alte județe, în funcție de numărul locurilor din spitale.

Raed Arafat poate fi demis oricand
Raed Arafat

Situația din acest moment nu trebuie caracterizată ca fiind „îngrijorătoare” sau „neîngrijorătoare”, a mai spus Arafat, atunci când a răspuns unei întrebări adresate de un jurnalist Digi24. Cu toate acestea, Raed Arafat a atras însă atenția că trebuie „să rămânem precauți”.

„Faptul că varianta Omicron are impact mai redus din punctul de vedere al gravității este un lucru foarte pozitiv. Normal că trebuie să rămânem precauți. Nu aș categorisi îngrijorătoare sau neîngrijorătoare. Este o situație care necesită precauție pentru următoarele două – trei săptămâni până atingem vârful, după care vedem că începe să scadă”, a mai spus acesta.

Conform lui Arafat, este vital ca situația să fie monitorizată și adaptată, însă cel mai important este să se respecte regulile de bază.

„Insistăm mai ales asupra purtării măștii. Considerăm că este, poate, cea mai eficientă metodă, cu excepția vaccinării, care poate preveni stările grave și ajungerea la terapie intensivă sau la deces. În rest, așteptăm să vedem care va fi evoluția și la un moment probabil că o să scadă complet numărul cazurilor Delta și o să avem preponderent Omicron”, a mai spus acesta.

În privința focarele din spitale, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a spus că nu se poate spune că cifrele în acest moment reprezintă un impact major în țară, însă sunt unele spitale care au într-adevăr un număr de medici sau de asistenți carantinați, izolați, iar d aici vin și detașările.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...