Raed Arafat, semnal de alarmă privind infectarea cu Omicron: „O persoană infectează cam 3 persoane”. Ce a spus despre un nou lockdown

Gabriela del Pupo 21.12.2021, 10:55
Raed Arafat, semnal de alarmă privind infectarea cu Omicron: „O persoană infectează cam 3 persoane”.  Ce a spus despre un nou lockdown

Raed Arafat trage un puternic semnal de alarmă în privința rapidității cu care se răspândește noua variantă a virusului, tulpina Omicron. Acesta spune că ultimele date arată că o persoană infectată îmbolnăvește alte 3 persoane și că singura soluție este vaccinarea chiar și cu a treia doză și respectarea măsurilor. Despre protestele de astăzi din fața Parlamentului, șeful DSU spune protestatarii sunt victime ale teoriilor conspirației.

Raed Arafat despre valul cinci

Specialiștii preconizează că la începutul anului viitor și în România tulpina Omicron se va răspândi și că deja în multe țări chiar 70% din cazurile confirmate pozitiv sunt identificate cu această formă a bolii. Raed Arafat spune că pentru a se evita un nou lockdown, care să pună economia la pământ pentru o nouă perioadă, trebuie respectate măsurile acum de sărbători.

„Noi nu putem să stăm și să spunem, lășați că va fi bine, nu merge așa. Trebuie să ai anumite măsuri, ca să poți să păstrezi un echilibru între măsurile sanitare și, bineînțeles, impactul economic, care trebuie să fie cât mai mic posibil. Dacă nu ai modalități prin care aplici măsuri de limitare a răspândirii, impactul economic va fi și mai mare.

Noi trebuie să fim foarte atenți la modul în care vom gestiona situația în următoarea perioadă, mai ales în contextul unei variante care a devenit prezentă în aproape toate țările și este cu o viteză de răspândire mult mai mare decât ce am văzut până acum” a declarat pentru Digi24 Raed Arafat.

O persoană infectează alte trei

Despre protestatarii adunați în fața Palatului Parlamentului, șeful DSU crede că sunt victime alte teoriilor conspiraționiste și că se expun unui pericol foarte mare. Mai ales că la aproape 1000 de participanți sunt doar câțiva cu mască, restul nu respectă nici distanțarea și nici nu se protejează cu mască.

„Dacă sunt cei care nu cred în anumite măsuri, mulți dintre ei  nu cred că există virusul respectiv, mulți dintre ei nu s-au convins că există acest virus, asta este problema. Acolo devin focare de răspândire a infecției, e suficient să fie câțiva dintre ei.

O persoană deja, asta este noua variantă, o persoană infectează cam 3 persoane. Gândiți-vă la viteza de răspândire  a acestei infecții. Dacă nu vrei să porți o mască, cum vrei să respecți restul regulilor. Asta este cea mai simplă treabă acum când ești într-o zonă aglomerată. Dintre ei, din păcate, au crezut în toate teoriile de conspirație, care spun că virusul nu există.” a mai spus Arafat.

Certificatul verde devine obligatoriu pentru funcţionarii publici din Bulgaria
Certificatul verde devine obligatoriu pentru funcţionarii publici din Bulgaria

Certificatul verde, o necesitate

Deocamdată nu se știe când va fi votată legea certificatului verde însă o astfel de lege este absolut necesară în lunile ce vor urma în care și țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei.

„Aici se discută la nivel de Guvern, la nivel de Parlament vom vedea care va fi varianta finală. Gestionarea următoarei perioade trebuie să fie una foarte pragmatică. Soluțiile sunt vaccinarea, inclusiv cu a treia doză, măsurile de sănătate publică, și respectarea lor.”  a mai spus șeful DSU.

Florin Cîțu este de aceeași părere și crede că prin amânarea legii cei care militează împotriva vaccinării câștigă teren.

„Timpul curge în defavoarea noastră. Este nevoie de acest proiect să vină. Am primit mai multe variante de la premier sau de la partenerii de coaliție.

Trebuie să agreăm o variantă pe care să o votăm. Să vedem care este. Cel mai rău acum este să nu faci nimic. Cei care merg împotriva acestei acțiuni sunt cei care beneficiază. Sunt aceste grupări care militează împotriva vaccinării, deși știm că e singura soluție.” a declarat pentru Digi24 președintele PNL.

Urmăriți Impact.ro și pe