Raed Arafat se apără după acuzele aduse de Andreea Moldovan. ”Decizia nu a fost la mine”. Cum s-a justificat

Ana Anitoiu, Mihai Ianoși 16.04.2021, 23:47
Raed Arafat se apără după acuzele aduse de Andreea Moldovan. ”Decizia nu a fost la mine”. Cum s-a justificat

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), se apără după acuzele ce i-au fost aduse de Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății ce a fost demis odată cu Vlad Voiculescu deoarece a trimis la publicarea în Monitorul Oficial, fără știrea prim-ministrului, un ordin prin care se schimbau criteriile de carantinare a localităților.

Andreea Moldovan susține că Raed Arafat cunoștea ordinul

Fostul secretar de stat Andreea Moldovan a spus că medicul Raed Arafat ştia despre modificarea criteriilor de carantinare, pentru că acestea au fost discutate în grupul tehnico – ştiinţific al CNSU. Ea a menționat că indicii au fost discutați în două zile succesive la sediul Ministerului Sănătății.

”Discutarea indicilor de carantină s-a făcut în două zile succesive, la sediul Ministerului Sănătății, cu participarea reprezentanților INSP, ai DSU – Raed Arafat -, epidemiologi, asistenți medicali, ministrul. S-a revenit a doua zi cu clarificări, forma finală a fost cea agreată de toți la minister și apoi în grupul tehnico-științific. Nu am lucrat de capul meu”, a declarat, vineri, Andreea Moldovan.

Raed Arafat se apara dupa acuzele aduse de Andreea Moldovan. ”Decizia nu a fost la mine”. Cum s-a justificat
Raed Arafat

Cum se apără Raed Arafat de acuzația adusă de Andreea Moldovan

După ce a primit această acuzație, Raed Arafat a publicat vineri seară o înregistrare video pe pagina lui de Facebook. Secretarul de stat a arătat la cameră un document și un proces verbal prin care demonstrează că CNSU nu putea să ia decizia referitoare la schimbarea criteriilor de carantinare și nici măcar nu au fost discutate toate prevederile din ordinul respectiv.

”Grupul tehnico-științific a fost înființat de CNSU ca un grup de suport, cu experți, pentru a propune soluții tehnice către CNSU. Grupul nu ia decizii de la sine și le execută, deciziile lui pleacă ca propuneri către CNSU, condus de prim-ministru, unde se dă aprobare sau se pot modifica anumite criterii în alt sens, pentru a ieși hotărârea CNSU, iar unele dintre aceste decizii, după ce se ia hotărârea CNSU, sunt transformate chiar în acte normative”, a explicat șeful DSU.

Raed Arafat a demontat afirmația Andreei Moldovan

Pe de altă parte, Raed Arafat a confirmat că grupul tehnico-științific a avut o ședință la data de 23 martie și a arătat procesul-verbal de la acea ședință, document ce a fost transmis Ministerului Sănătății. Acest document demonstrează că nu era luată practic o decizie de aprobare a unor noi criterii de carantinare.

”Noi am avut o şedinţă, în 23 martie, grupul tehnico-știinţific, iar şedinţa a avut mai multe discuţii în cadrul ei, a fost convocată după ce noi am primit unele propuneri de la INSP care trebuiau discutate şi în cadrul acestor discuţii au fost prezentate criteriile şi, într-adevăr, s-a discutat asupra unuia dintre aceste criterii şi anume numărul de locuitori dintr-o localitate care să fie considerată mare – 50.000 sau 100.000 – şi votul a fost pentru 100.000 locuitori în cadrul grupului, dar asta n-a însemnat aprobarea întregului set de criterii care au apărut în ordin. De altfel, orice ședință se termină cu o Decizie, iar aici vedeți că procesul-verbal are o decizie, decizie care a fost comunicată celor de la Ministerul Sănătății, iar decizia NU prevede aprobarea criteriilor de carantinare, ci doar a celor propuse de INSP în ceea ce privește programul de weekend și orele la care se oprește circulația în timpul weekendului și alte aspecte referitoare la sălile de sport și fitness, dar nimic despre criteriile de carantinare”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat: ”Și INSP era în dubii”

Totodată, Raed Arafat a explicat că la data de 9 aprilie a fost trimisă o adresă de la INSP la Ministerul Sănătăţii. Prin aceasta se atrăgea atenţia asupra unuia dintre criteriile de carantinare propuse ce nu poate fi calculat la nivelul localităţilor. Și medicul Alexandru Rafila declarase anterior că INSP nu a fost de acord cu noii indici propuși de Ministerul Sănătății în privința impunerii măsurii de carantină.

”INSP spune că nu vor putea calcula acest indicator. Asta înseamnă că şi INSP era în dubii pe anumite criterii şi erau în discuţie aceste criterii. Asta arată de ce nu a fost emisă decizia de a propune criteriile către CNSU în şedinţa din 23 martie”, a spus Raed Arafat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...