Raed Arafat, precizări importante despre coronavirus. Ce spune despre existența unui vaccin, în România, împotriva virusului

Diana Radu 25.02.2020, 13:41
Raed Arafat, precizări importante despre coronavirus. Ce spune despre existența unui vaccin, în România, împotriva virusului

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a vorbit marți despre existența unui vaccin pentru coronavirus și despre când ar putea ajunge acesta și în România. Momentan, nu a fost depistat niciun caz de coronavirus la noi în țară, însă având în vedere amploarea cu care se răspândește în lume, autoritățile române vor să fie pregătite.

Raed Arafat, despre existența unui vaccin, în România, împotriva virusului

Șeful DSU a declarat că nu momentan nu există niciun vaccin specific pentru coronavirus, tratamentul fiind simptomatic, dar se lucrează la unul. Însă, chiar și dacă s-ar inventa un vaccin pentru virusul COVOID-19, aceasta ar urma să ajungă în România abia anul viitor.

„Anul viitor probabil că vom avea vaccin pentru virus. Ce face toată lumea acum este să încerce să limiteze cât mai mult (răspândirea virusului n.r.), iar când apare vaccinul vom începe să limităm prin vaccinare și atunci efectul lui începe să scadă”, a declarat Raed Arafat, potrivit Mediafax.

raed arafat, coronavirus, vaccin, romania
Raed Arafat, despre existența unui vaccin, în România, împotriva virusului

Până atunci, prioritatea numărul unu este achiziționarea de echipamente speciale de protecție pentru dotarea spitalelor. Problema este că potrivit lui Arafat, stocurile la nivel mondial sunt foarte reduse.

„Acum avem bani suficienți. Problema este de unde să găsim să achiziționăm și stocurile care în toată lumea sunt destul de minimale… Noi am creat stocuri atunci când a fost Ebola, și acele stocuri le-am folosit. Ați văzut că am avut camerele cu presiune negativă pe care le-am folosit în avioanele cu care i-am adus pe cei din Wuhan și pe cei din Japonia. Dar pentru amploarea pe care e posibil să o atingă virusul în Europa, e posibil să trebuiască să ne pregătim mai bine”, a mai spus acesta.

Numărul de infecții cu coronavirus în Italia a depășit 150, după ce duminică au fost confirmate 44 de cazuri noi. Majoritatea cazurilor este concentrată în regiunile nordice din Lombardia (89 de cazuri). Trei oameni și-au pierdut viața din cauza acestui virus. În Lombardia sunt peste 176.000 de români. La această oră, 11 localităţi italiene sunt în carantină.

Urmăriți Impact.ro și pe