Raed Arafat, despre valul 2 al pandemiei. Când ar putea să aibă loc. Mesaj important pentru români

Iancu Andreea 14.05.2020, 09:16
Raed Arafat, despre valul 2 al pandemiei. Când ar putea să aibă loc. Mesaj important pentru români

Chiar dacă pericolul COVID-19 nu a trecut nici de prima fază, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență ne anunță că vom avea și un al doilea val al pandemiei. Raed Arafat susține ideea de precauție și protejare a persoanelor vulnerabile, precum și măsuri de relaxare treptată.

România, într-o ușoară coborâre

Într-o intervenție, miercuri seară, la Digi24, Arafat menționează o ușoară coborâre a cazurilor de coronavirus, însă datele nu sunt deocamdată concludente. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă explică faptul că măsurile de redeschidere a economiei trebuie să fie bazate pe reguli stricte.

Există o uşoară coborâre (…) Semnele sunt pozitive, dar nu sunt concludente că stăm pe loc şi că tot ce facem de acum, virusul a dispărut. Nu a dispărut, virusul este printre noi. (…) Din punctul nostru de vedere, virusul există, infecţii vor fi, persoanelor vulnerabile au rămas vulnerabile. Persoanele în vârstă dacă nu se comportă protectiv pentru ei, dacă se infectează, pericolul este mult mai mare. Familiile trebuie să înţeleagă bine: am trimis copiii în stradă, dar atunci trebuie ţinuţi la distanţă faţă de bunici pentru că ei pot transmite boala.

Vara ne-ar putea aduce un al doilea val de îmbolnăviri
Vara ne-ar putea aduce un al doilea val de îmbolnăviri

Ne putem aștepta la valul 2 al epidemiei cu coronavirus

Cifrele par să ne arate că măsurile autorităților au dat roade. Totuși, nu este cazul să arătăm lipsă de prudență. Este important să avem în vedere că ne putem confrunta cu o creștere a numărului de cazuri după ieșirea din starea de urgență.

Noi aveam 0,9 rată de transmitere, asta mi-au spus colegii de la INSP. Nu ştiu cât e acum, exact, dar aşa era la un moment dat.

În cazul unui număr crescut de cazuri, s-ar putea instaura noi restricții, care vor afecta economia țării. De asemenea, ne putem aștepta la un al doilea val de coronavirus în perioada verii, după cum precizează Raed Arafat.

Valul 2 poate să fie şi în vară, poate cu 20% mai puţin impact, poate că temperatura să limiteze transmiterea, dar nu să o oprească, a spus Arafat.

Școlile și grădinițele rămân închise
Școlile și grădinițele rămân închise

Închiderea școlilor și grădinițelor, o măsură corectă

Arafat consideră că inițiativa de a păstra școlile și grădinițele închise este una de precauție. Specialistul menționează că mai ales cei mici sunt cei care favorizează răspândirea virusului.

Faptul că am ţinut şcolile închise, tocmai ca să prevenim vectorul de transmitere prin copii către familii. Dar acum vine lumea şi întreabă: bine, dar la tabără, la club? Când vom ajunge să avem tabere, o să vedem. Nu degeaba s-a luat decizia că şcoala rămâne închisă până în 15.

Măsuri de relaxare treptată

Pentru că există tot mai multe voci care își doresc ca viața să revină la normal, Raed Arafat face precizări.

Primele măsuri care se iau sunt cele cu risc limitat. După asta începi să iei şi alte măsuri de relaxare. Riscul este că dacă sunt luate toate măsurile toate deodată, este că urmează să luăm măsuri serioase de închidere. Măsurile serioase sunt cu impact mare pe economie. Deschiderea economiei trebuie să fie strict cu respectarea unor reguli.

Cinematografele rămân închise
Cinematografele rămân închise

Când se deschid mall-urile, cinematografele sau food court-ul

O să se discute la CNSSU. Cinematografe este exclus să ai, food court-ul la fel, ăsta este spaţiul unde s-a considerat că este un risc major. S-au păstrat deschise spălătoriile, optica medicală. O să analizăm ce înseamnă magazinele mici, o să analizeze epidemiologii, dacă e bine de acum, de la 1 iunie sau mai târziu, a explicat Arafat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...