Raed Arafat, anunțul care bagă frica în români. Cuvinte grele folosite de șeful DSU

Mihai Roșoiu 28.10.2020, 10:05
Raed Arafat, anunțul care bagă frica în români. Cuvinte grele folosite de șeful DSU

România se află într-o situație critică. Cel puțin așa crede Raed Arafat, care a făcut un anunț înfricoșător pentru români. Șeful DSU a folosit cuvinte grele pentru a descrie starea de fapt în care ne aflăm, la nivel național. Într-o conferință ogranizată de profit.ro, Raed Arafat a făcut dezvăluiri înfiorătoare.

Raed Arafat, anunțul care bagă frica în români: „Trebuie să schimbăm măsurile”

În opinia reprezentantului guvernamental, noile cifre oficiale ale înfectărilor cu COVID-19 trebuie să ne dea de gândit. Raed Arafat crede că autoritățile trebuie să schimbe registrul și să se gândească la o nouă provocare. Mult mai gravă și mai greu de gesionat. Apariția unui număr tot mai mare de îmbolnăviri înseamnă o prezență numeroasă în secțiile ATI. Mulți dintre cei descoperiți ca fiind infectați cu COVID-19 în România vor ajunge la Terapie Intensivă:

„Situaţia de astăzi este una pe care noi am anticipat-o, din păcate. Presiunea asupra sistemului sanitar este evidentă. Vedem o presiune care continuă să crească şi acest lucru iarăşi este un lucru care a fost anticipat, având în vedere cifra cazurilor care apare în fiecare zi. Clar că un procent din aceste cazuri va ajunge în spitale, are nevoie de îngrijiri medicale avansate şi unii dintre ei chiar de terapie intensivă.

Situatia de la ATI poate deveni critica
Situatia de la ATI poate deveni critica

Acum, încet, încet, intrăm în logica medicinei de dezastre, în care trebuie un management diferit faţă de măsurile de prevenţie, măsuri de prevenţie care trebuie să continue pe linie epidemiologică, măsurile care să oprească răspândirea. Acestea sunt cele mai importante. Dar, în acelaşi timp, acum, ne confruntăm cu o situaţie care necesită aplicarea unor măsuri foarte bine calculate pentru a putea trata şi a putea asista numărul cel mai mare de pacienţi posibil”, a spus Arafat

Lipsa specialiștilor, o mare problemă în spitale

Raed Arafat a tras un semnal de alarmă și în ceea ce privește lipsa cadrelor medicale. Unui număr mare de bolnavi îi este necesar un număr mare de oameni care să-i trateze. Penuria de specialiști este cunoscută la nivel național. Ministrul Secretar de Stat afirmă că se încearcă găsirea unor soluții pentru această problemă:

„Partea de resurse umane rămâne partea cea mai serioasă care trebuie să vedem cu o manageriem corect, astfel încât colegii noştri să poată să îşi facă treaba. Trebuie să recunoaştem că este imposibil să ne facem treaba după prevederile Codului Muncii, suntem chiar într-o situaţie care nu mai permite acest lucru şi atunci trebuie să ne adaptăm programul, să ne adaptăm modul de lucru, în care să existe şi timpul de odihnă, dar, în acelaşi timp, să existe personal suficient în spitale şi în unităţile sanitare şi în serviciile de urgenţă care să se ocupe de numărul mai mare de pacienţi. Poate că acest aflux de pacienţi va dura cel puţin vreo patru-cinci-şase săptămâni”, a transmis oficialul de la Situații de Urgență.

Raed Arafat atrage atentia asupra lipsei medicilor
Raed Arafat atrage atentia asupra lipsei medicilor

Anunțul lui Raed Arafat apare într-o perioadă în care mii de români se îmbolnăvesc zilnic. Până marți, 27 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 217.216 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

În total, 155.630 de pacienți au fost declarați vindecați, în România. Numărul românilor decedați a crescut, de asemenea. Încă 104 oameni au murit din cauza coronavirusului. Până astăzi, 6.574 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au pierdut lupta cu viața.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de români infectați cu COVID-19 este de 10.758. Dintre aceștia, 824 sunt internați la ATI.  

Urmăriți Impact.ro și pe