Răcitura moldovenească de porc. Rețeta specială de piftie a unui maestru în gastronomie

Nicu Stan 30.12.2021, 14:08
Răcitura moldovenească de porc. Rețeta specială de piftie a unui maestru în gastronomie

Răcitura moldovenească de porc. Rețeta specială de piftie a unui maestru în gastronomie. Piftia nu este un preparat culinar greu de gătit, ba este chiar simplu de preparat dacă cel care încearcă are ceva răbdare şi respectă câteva sfaturi. Fără acestea, prepararea delicioasei piftii se va transforma într-un dezastru gastronomic. Piftia necesită răbdare, întrucât ingredientele principale necesită timp lung de fierbere.

Rețetă de piftie molodovenească de porc. Care sunt ingredientele și cum se prepară

Nicolae Curelea este profesorul bârlădean care promovează bucătăria moldovenească și oferă secretele gustoaselor şi savuroaselor reţete autentice moldoveneşti pe blogul peronal, iar printre delicioasele preparate se regăsește și Răcitura moldovenească de porc.

„O piftie de clasă trebuie să îndeplinească o serie de condiţii: să fie limpede, închegată bine, gustoasă, plăcut aromitoare, fără grăsime deasupra (degresată), cu carnea dezosată, zeama să depăşească cu 1-2 cm bucăţile de carne, pe cât posibil frumos ornată, nesusţinută cu gelatină din comerţ”, dezvăluie Nicolae Curelea, maestru în gastronomie, pe moldovaculinaria.ro.

Piftia se decoreaza dupa bunul plac si priceperea fiecarui bucatar sau gospodina
Piftia se decoreaza dupa bunul plac si priceperea fiecarui bucatar sau gospodina

Ingrediente Răcitură moldovenească de porc

-2-4 picioare de porc;

-½ cap de porc cu ureche şi falcă;

– 2 ştelţuri dolofane de porc;

– 1 kg şorici;

– căzături de carne + os; Toate cele enumerate până aici ar trebui să cântărescă 9-10 kg. Doar nu facem piftie în fiecare zi.

– 2-3 cepe;

– 1-2 morcovi;

– 1 pătrunjel;

– 1 ardei iute mic, spintecat în două;

– 3-4 foi de dafin;

– 1 lingură cu boabe de piper alb;

-2-3 rămurele de cimbru;

– 1-2 linguri cu vârf de sare (sau câtă trebuie);

– 3-4 căpăţâni mari de usturoi;

– apă cât cuprinde, plus un lat de palmă peste.

Mod de preparare Răcitură moldovenească de porc

După ce toate ingredientele au fiert până ce carnea s-a înmuiat și a început să se desprindă de pe oase se oprește focul și se lasă să se răcească. După ce s-a răcit se strânge grăsimea de deasupra. Apoi, se separă carnea de zeamă și se dezosează toate bucățile de carne.

Usturoiul se bate până se face pastă și se adaugă în zeama strecurată. Zeama cu usturoi se va vântura minute bune. Zeama și carnea se așează în farfurii, boluri, tăvi…etc, după bunul plac al gospodinei, condiția fiind aceea ca zeama să depășească carnea cu două degete.

Cu ce se decorează piftia

Piftia poate fi decorată cu felii de ouă fierte, rondele de morcov fiert, feliuţe de lămâie, rondele de ardei gras / capia / gogoşar, frunze de pătrunjel verde, toate așezate cu grijă de către bucătarul de ocazie.

Recipientele în care a fost pusă piftia se depozitează la loc rece, de obicei în cămara de alimente.

Urmăriți Impact.ro și pe