Rabla pentru taximetre: cum vrea Gabriela Firea să le acorde taximetriștilor din București vouchere de 3.000 de euro

Alexandru Ioanid 17.09.2019, 15:48
Rabla pentru taximetre: cum vrea Gabriela Firea să le acorde taximetriștilor din București vouchere de 3.000 de euro

Primarul-general al Bucureștiului, Gabriela Firea, a venit cu o nouă idee pentru eliminarea poluării din Capitală. Edilul-șef propune alocarea de bani către taximetriști.

Primarul-general al Capitalei, Gabriela Firea, propune acordarea de eco-vouchere pentru taximetriștii din București, pentru ca aceștia să renunțe la mașinile poluante. În acest fel, susține edilul-șef, aceștia vor trece la mașini care nu emit atât de multe noxe.

Fiecare tichet ar urma să aibă o valoare de 3.000 de euro, bani care vor fi acordați în lei, la cursul BNR din ziua respectivă.

Propunerea a fost înaintată Consiliului General al Municipiului București, care va lua decizia finală.

Firea, câte 3.000 de euro pentru fiecare taximetrist care-și schimbă mașina

Primarul general al Capitalei, Gabriela Fire, susține că programul pe care-l propune poate fi denumit ”Rabla pentru taximetre”.

Eco-voucherele vor fi acordate taximetriștilor care vor să treacă la mașini mai puțin poluante.

”Propun dezbaterii Consiliului general un proiect denumit Rabla pentru  taximetre. Este vorba despre acordarea  unui sprijin financiar în valoare de 3.000 de euro la cursul în lei al Băncii Naționale tuturor taximetriștilor care dețin în acest moment autoturisme poluante. Trebuie să recunoaștem faptul că un cetățean care are un autoturism  cu care face două, trei, maximum patru drumuri pe zi în  medie, potrivit  analizelor pe care le avem la Direcția de Transporturi, 30 de kilometri într-o zi, pe când un taximetrist poate să ajungă și la 150 de kilometri pe zi.  Prin urmare, iată câtă poluare poate să aducă în oraș un taximetrist care deține un autoturism poluant. Din totalul de 10.055 de licențe, potrivit Legii 38 pe care le are municipiul București, 7.500 sunt  legale și regulamentare, celelalte fiind în diverse stadii  litigioase. Din cele 7.500 de taximetre, 5500 sunt poluante. Aici încearcă proiectul nostru să rezolve problema poluării și țintim direct din 1 ianuarie 2020 acordarea a 3.000, pentru început, de eco-vouchere pentru taximetre în programul Rabla Taxi, urmând ca anul următor să fie acordate și celelalte 2.500 de eco-vouchere pentru taximetre”
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei

Edilul-șef, același care declara că Bucureștiul se află în pragul unui faliment nedeclarat, susține acum că efortul bugetar nu e prea mare.

”Efortul, ați putea să spuneți, că este mare, dar este mic, comparativ cu tot ceea ce se va întâmpla ca efecte pozitive în oraș. repet, pentru sănătatea noastră, a copiilor noștri, a celor care  ne vizitează, mult mai impotrtantă este prevenția decât tratarea unor boli care sunt  agravate de poluare. S-a afirmat că pe de o parte oferim o susținere financiară pentru taximetrștii care au mașini poluante, dar pe de altă parte municipiul București se împrumută, iar cei care vor veni după noi vor trebui să plătească facturile noastre. Vă dezamăgesc, noi acum refinanțăm un credit din 2015, iar în acel an, în 2015 s-a refinanțat un credit din 2005”
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei

Ce nu spune primarul Capitalei e că multe dintre taximetrele de pe străzile din București aparțin firmelor, și nu persoanelor fizice, adică taximetriștilor. Așadar, acei bani ar ajunge, de fapt, în conturile firmelor de taxi, cele care vor accepta să-și reînnoiască flota auto.

Nu de puține ori, primarul general al Capitalei și soțul său, Florentin Pandele, primarul din Voluntari, au fost acuzați că sprijină, indirect sau nu, firmele de taximetrie. E motivul pentru există și firme înregistrate în Ilfov, dar cărora li se permite să activeze în București.

Urmăriți Impact.ro și pe