Rabla pentru electrocasnice revine. Schimbările incluse în programul din decembrie 2021

Cătălina Burghelea 18.11.2021, 08:38
Rabla pentru electrocasnice revine. Schimbările incluse în programul din decembrie 2021

Ministrul interimar al Mediului, Barna Tánczos, a declarat că programul „Rabla pentru electrocasnice” revine în România, cu unele modificări importante de care toți românii trebuie să știe.

Când revine „Rabla pentru electrocasnice”

Ministrul Barna Tánczos a vorbit, miercuri seara, la un post TV celebru, despre redeschiderea din decembrie a programului „Rabla pentru electrocasnice”, dar și despre modificările care au fost aduse pentru această nouă ediție. Politicianul a precizat că au fost modificate clasele energetice la unele articole, deoarece „erau prea restrictive” și „nu se găseau produse în acele clase pe piață”. Totodată, ministrul a dezvăluit și că înscrierile „încep peste o săptămână”.

Se modifică programul

Un ordin recent al Ministerului Mediului aduce o serie de schimbări la programul „Rabla pentru electrocasnice” din luna decembrie. Printre aceste modificări se numără introducerea unor noi clase pentru televizoare şi a unei prevederi privind caracterul nominal şi netransmisibil al voucherelor.

Noul ordin al Ministerului Mediului a fost dezvăluit

Se modifică programul „Rabla pentru electrocasnice”, a anunțat ministrul interimar al Mediului, Barna Tánczos. Noul ordin prevede schimbarea clasei energetice pentru televizoare de la E, cât este în prezent, până la clasa G. Este vorba despre Ordinul MMAP nr. 2.002/2021 pentru modificarea şi completarea Ghidului de finanţare a Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai noi din punct de vedere energetic, aprobat prin Ordinul ministrului Mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.089/2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 1083 din 11 noiembrie 2021.

„Rabla pentru electrocasnice revine în decembrie. Am schimbat clasa energetică la câteva articole pentru a deschide programul pentru mai multe produse pentru că au fost prea restrictive anumite categorii. O să public din nou clasele energetice pentru că ele sunt pe o încadrare nouă din 2021, deci rămân grupele de produse, rămâne sistemul de o săptămână pentru fiecare grup de produse, rămân regulile din această primăvară, se vor coborî la două sau trei produse clasele energetice pentru că ele au fost prea ambițioase și nu se găseau produse în acele clase pe piață, nu se fabrică.

Peste o săptămână începe înscrierea, dacă reușim să pornim mai repede, atunci se poate face înscrierea și mai repede. Platforma este funcțională, a fost testată, a funcționat bine și n-au fost probleme deloc, în comparație cu anul trecut când a fost un eșec total”, a spus ministrul interimar al Mediului, Barna Tánczos, la Digi24.

Românii mai au de așteptat pentru voucherele pentru electrocasnice

Înscrierile încep în curând

Înscrierile încep în ultima săptămână din noiembrie sau mai devreme, iar în decembrie, voucherele pot fi valorificate în magazinele din România.

Ce dispozitive sunt incluse

Echipamentele incluse în programul „Rabla pentru electrocasnice” şi voucherele aferente fiecărui echipament sunt:

  • 400 RON pentru maşini de spălat haine, inclusiv cu uscător, având cel puţin noua clasă energetică C;
  • 400 RON pentru maşini de spălat vase, având cel puţin noua clasa energetică D;
  • 400 de lei pentru AC, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin AĂĂ;
  • 400 lei pentru frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice sau congelatoare, având cel puţin noua clasă energetică E;
  • 400 lei pentru TV, având cel puţin noua clasă energetică G;
  • 400 RON pentru uscătoare de rufe, cu eficienţă energetică cel puţin AĂĂ;
  • 200 de lei în cazul aspiratoarelor cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 500 de lei pentru laptop-uri;
  • 300 de RON pentru tablete.
Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...