Rabla electrocasnice 2022. Bugetul pentru prima etapă a programului a fost epuizat

Ioana Bucur 24.06.2022, 15:15
Rabla electrocasnice 2022. Bugetul pentru prima etapă a programului a fost epuizat

Anunț important pentru românii care au planuri de cumpărături pentru casă. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a transmis că vineri, 24 iunie, începe prima etapă din programul Rabla electrocasnice 2022, ce are un buget de 25 de milioane de lei. Află ce vouchere se acordă de astăzi și până pe 30 iunie sau până la epuizarea bugetului stabilit.

Începe prima etapă a programului Rabla electrocasnice 2022

Update 24 iunie 2022, ora 15:10. Bugetul pentru prima etapă a programului Rabla electrocasnice 2022 a fost epuizat în aproximativ două ore și jumătate de la lansare. Administrația Fondului pentru Mediu a transmis că solicitanții au generat 62.500 de vouchere, a câte 400 de lei fiecare, după cum urmează:

  • 25.695 vouchere pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare;
  • 24.096 vouchere pentru categoria mașini de spălat rufe;
  • 12.709 vouchere pentru categoria mașini de spălat vase.

„Voucherele generate în această etapă vor fi aprobate în ședința Comitetului de Avizare de marți, 28 iunie 2022 și publicate pe site-ul www.afm.ro. Ulterior, solicitanții se vor putea prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit”, potrivit comunicatului de presă.

Știre inițială

Reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) au anunțat că vineri, 24 iunie, începe prima etapă din programul Rabla electrocasnice 2022, pentru care s-a alocat un buget de 25 de milioane de lei.

Potrivit AFM, începând de vineri, românii se pot înscrie pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi frigiderele sau congelatoarele.

„Începând de vineri, 24 iunie, ora 10.00, persoanele fizice se pot înscrie în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi frigiderele/congelatoarele”, a transmis AFM, într-un comunicat de presă.

Cei interesați trebuie să știe că selecţia voucherelor se face în perioada 24 iunie 2022, ora 10:00 – 30 iunie 2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului de 25 de milioane de lei.

„Persoanele fizice se mai pot înscrie în program prin crearea contului de utilizator până joi, 23 iunie, ora 23:59, în aplicaţia informatică disponibilă pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu – www.afm.ro”, a mai transmis AFM.

Rabla electrocasnice 2022. Ce vouchere se acorda de astazi, in prima etapa a programului

Cum se acordă voucherele în prima etapă

În prima etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, după cum urmează:

  • 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puţin noua clasă energetică C;
  • 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasă energetică D;â
  • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E.

„Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor este de 7 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit”, precizează reprezentanţii AFM.

Sesiunea I se va derula în lunile iunie-iulie 2022, iar sesiunea a-II-a se va desfăşura în lunile noiembrie-decembrie 2022.

„Programul Rabla pentru Electrocasnice se bucură de un succes uriaş în rândul populaţiei. Anul trecut am reuşit să înlocuim 110.000 de echipamente electrice şi electronice uzate şi mari consumatoare de energie cu altele noi, cu un consum cu mult mai scăzut.

Bugetul mărit din acest an ne permite să dublăm aceste cifre, mai ales că ne găsim într-o perioadă în care interesul pentru reducerea consumului de energie este tot mai mare”, a declarat ministrul Tánczos Barna .

Urmăriți Impact.ro și pe