Putin va proclama stăpânirea asupra regiunilor anexate de la Ucraina. Riposta lui Zelenski

Mihnea Tălău 29.09.2022, 17:09
Putin va proclama stăpânirea asupra regiunilor anexate de la Ucraina. Riposta lui Zelenski

Președintele Vladimir Putin va semna vineri documentele prin care proclamă anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene, în timp ce Moscova se grăbește să își consolideze revendicările teritoriale pe care armata ucraineană amenință să le anuleze pe câmpul de luptă.

Kremlinul ”rupe” 15% din teritoriul Ucrainei

Mișcarea, unul dintre pașii legali despre care Rusia spune că va duce la anexarea formală a 15% din teritoriul Ucrainei, confirmă faptul că Putin își dublează războiul împotriva Ucrainei, în ciuda faptului că a suferit un revers militar major în această lună.

Anexarea, după ceea ce Kievul și țările occidentale spun că au fost referendumuri false organizate sub amenințarea armelor pe teritoriul ucrainean controlat de Rusia, a fost respinsă în Occident ca fiind o confiscare ilegală a unor terenuri capturate în război.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a promis un răspuns ferm la un pas despre care spune că a ucis șansele de relansare a negocierilor de pace.

”Voturile nu au nicio valoare și nu schimbă realitatea. Integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită. Iar reacția noastră la recunoașterea rezultatelor de către Rusia va fi foarte dură”, a declarat Zelenski.

Washingtonul și Uniunea Europeană urmează să impună sancțiuni suplimentare Rusiei din cauza planului de anexare și chiar și unii dintre aliații tradiționali apropiați ai Rusiei, cum ar fi Serbia și Kazahstan, spun că nu vor recunoaște această mișcare.

Ceremonia prin care Rusia marchează anexarea

Ceremonia de anexare a lui Putin va avea loc într-una dintre cele mai mari săli ale Kremlinului, cu figurile pro-rusești pe care Moscova le consideră a fi liderii celor patru regiuni ucrainene – Kherson, Zaporizhzhia, Donețk și Luhansk. Rusia spune că referendumurile au fost autentice și au arătat sprijinul public pentru această mișcare.

După mai multe zile de speculații cu privire la modul exact în care Rusia va marca anexarea, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a confirmat joi unele detalii ale ceremoniei.

”Vor fi semnate acorduri privind aderarea noilor teritorii la Federația Rusă, cu toate cele patru teritorii care au organizat referendumuri și au făcut solicitări corespunzătoare părții ruse. Putin va ține un discurs important pe această temă”, a declarat Peskov.

Oficialii guvernamentali ruși au declarat că cele patru regiuni se vor afla sub umbrela nucleară a Moscovei după ce vor fi încorporate oficial în Rusia.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...