Putin, mulțumit de schimbul de prizonieri dintre Moscova si Kiev. Ce spun soldații ucraineni eliberați

Mihnea Tălău 23.09.2022, 12:54
Putin, mulțumit de schimbul de prizonieri dintre Moscova si Kiev. Ce spun soldații ucraineni eliberați

Președintele rus Vladimir Putin și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman au vorbit la telefon pentru a-și exprima satisfacția cu privire la un schimb de prizonieri de război între Moscova și Kiev, facilitat de Riad, a anunțat vineri Kremlinul.

Rusia a primit 55 de prizonieri

În timpul unei convorbiri telefonice, joi seara, cei doi lideri și-au exprimat „satisfacția în legătură cu transferul în Arabia Saudită al prizonierilor de război cetățeni străini… care a avut loc cu medierea personală a prințului moștenitor”, a precizat aceasta.

Ca parte a schimbului, Ucraina a primit 215 dintre soldații săi, inclusiv luptători care au condus apărarea oțelăriei Azovstal din Mariupol.

Zece prizonieri de război din alte țări, inclusiv din Statele Unite și Marea Britanie, au fost transferați în Arabia Saudită.

Rusia a primit 55 de prizonieri, inclusiv pe Viktor Medvedciuk, un fost deputat ucrainean și aliat al lui Putin, acuzat de înaltă trădare.

SUA consideră că procesele pentru prizonierii de război ucraineni ar fi o

Mulți prizonieri ucraineni au fost torturați cu brutalitate

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene a declarat joi că procentul prizonierilor de război ucraineni eliberați care au suferit torturi în timp ce se aflau în detenție în Rusia este „destul de ridicat”.

„Mulți dintre ei au fost torturați cu brutalitate”, a spus Kirilo Budanov în timpul unei conferințe de presă, fără a oferi detalii suplimentare despre semnele torturii.

Unii dintre deținuți „sunt într-o stare fizică mai mult sau mai puțin normală, cu excepția malnutriției cronice din cauza condițiilor proaste de detenție”, a spus Budanov.

Prizonierii au fost reținuți în teritoriile ucrainene ocupate de trupele ruse, precum și în Rusia însăși, potrivit oficialului de rang înalt.

Ministrul ucrainean de interne, Denis Monastirski, a spus că „absolut toți” prizonierii ucraineni schimbați „au nevoie de reabilitare psihologică”.

Unii dintre prizonierii de război ucraineni eliberați de Rusia se află în prezent la reabilitare într-un spital din Ucraina, a mai spus el.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...