PSD vrea creșterea pensiilor cu 11%, PNL contrazice: „Nu există aceşti bani”

Ana Anitoiu 11.11.2021, 16:35
PSD vrea creșterea pensiilor cu 11%, PNL contrazice: „Nu există aceşti bani”

PSD vrea creșterea pensiilor cu 11%. Deputatul social democrat Marius Budăi a spus, joi, că partidul din care face parte susține această majorare cu scopul de a apăra puterea de cumpărare. De cealaltă parte, PNL contrazice acest plan, spunând că nu există bani pentru așa ceva.

Deputatul PSD, despre creșterea pensiilor cu 11%

În urma negocierilor cu PNL cu privire la măsurile sociale, deputatul PSD Marius Budăi a spus că social-democrații vor creșterea pensiilor cu 11% și a explicat motivul, după ce ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a vorbit despre majorarea lor cu un procent aflat între 6 și 12%.

”Am justificat de ce am venit cu 11%. Nu este pentru a-i îmbogăți pe părinții și bunicii noștri, este pentru a le apăra cât de cât puterea de cumpărare, pentru ceea ce s-a întâmplat în această perioadă cu prețurile. Nu trebuie să avem o nouă lege.

Să ne uităm când mergem la piață, când ne vin facturile, ce probleme sunt. E o majorare care să apere cât de cât puterea de cumpărare, nicidecum să o crească, după care trebuie să facem un calendar privind creșterea puterii de cumpărare. Vor urma discuțiile cu finanțiștii, după care decizia politică”, a spus deputatul PSD Marius Budăi.

PSD vrea cresterea pensiilor cu 11%, PNL contrazice:
PSD si PNL, pareri diferite cu privire la cresterea pensiilor

Rareș Bogdan, despre creșterea pensiilor cu 11%

Pe de altă parte, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a spus că impactul bugetar al măsurilor ce au fost propuse de PSD este estimat la 26 de miliarde de lei și că această sumă nu există în prezent.

”În schimb, putem să gândim aşa cum am anunţat şi noi, o creşetere la pensii iniţială de 7% care era indexarea din 1 ianuarie, putem fără să dăm peste cap bugetul, să mergem spre 10-11%, dar nu ştiu dacă de la 1 decembrie sau de la 1 ianuarie. Cert este că se va putea discuta despre asta” , a spus Rareş Bogdan.

Raluca Turcan, despre majorarea pensiilor

Anterior, miercuri, Raluca Turcan a spus că pensiile românilor nu vor putea fi indexate de la 1 decembrie, a explicat de ce și a precizat că acest lucru va fi făcut de la 1 ianuarie 2022.

”Am anunţat cu minim 6% şi, în funcţie de cum se aşază bugetul, venituri-cheltuieli, între 6 şi 12 procente este posibilă orice majorare. Însă unii îşi doresc foarte tare să crească de la 1 decembrie. Da, şi noi ne dorim, însă lucrul acesta se face legal, da?

Pentru a avea bază legală îţi trebuie un act normativ care să facă posibilă această indexare de la 1 decembrie, în condiţiile în care cupoanele de pensie se tipăresc deja în noiembrie. Deci noi, acum, tipărim taloanele de pensie pentru luna decembrie. Tehnic nu este posibil. De la 1 ianuarie le indexăm oricum”, a spus ministrul Muncii, marţi seară, într-o emisiune la Profit.ro.

Totodată, Raluca Turcan a spus că indexarea pensiilor nu va scădea inechitățile. Ministrul interimar al Muncii a precizat că diferențele considerabile dintre pensii vor fi reduse abia prin adoptarea unei legi.

O primă prezentare a legii va avea loc în al doilea trimestru al anului viitor, iar proiectul de act normativ va fi trimis către Parlament la sfârșitul anului 2022, în conformitate cu negocierile cu Comisia Europeană cu privire la PNRR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...