PSD propune o serie de amendamente pentru legea introducerii certificatului verde la locul de muncă. Unde ar putea fi obligatoriu

Andra Daoud 08.11.2021, 07:53
PSD propune o serie de amendamente pentru legea introducerii certificatului verde la locul de muncă. Unde ar putea fi obligatoriu

PSD vine cu o serie de amendamente la legea care prevede introducerea certificatului verde la locul de muncă. Social-democrații au dezbătut unde ar putea fi obligatoriu certificatul de vaccinare, dar au venit și cu o serie de noi propuneri.

Ce propune PSD cu privire la certificatul verde la locul de muncă

Social-democrații au dezbătut proiectul de lege care prevede introducerea certificatului verde la locul de muncă. Potrivit Adevărul, PSD a adus câteva amendamente la proiectul de lege inițial. Printre propunerile celor de la PSD se numără testarea lunară a angajaților care nu s-au vaccinat și eliberarea certificatului verde mai devreme decât în prezent.

Parlamentarii PSD ar fi propus ca personalul din sistemul medical care nu s-a vaccinat să fie testat lunar, gratuit. În baza testului PCR negativ, angajații din sistemul medical ar obține certificatul verde. Aceeași propunere a fost făcută și în ceea ce privește personalul din învățământ, însă discuțiile nu sunt definitive.

PSD propune o serie de amendamente pentru legea introducerii certificatului verde la locul de munca. Unde ar putea fi obligatoriu
PSD propune o serie de amendamente pentru legea introducerii certificatului verde la locul de munca. Unde ar putea fi obligatoriu

Certificatul verde ar urma să se elibereze mai devreme

Potrivit acelorași surse, se ia în calcul ca documentul digital să se elibereze mai devreme. Social-democrații au propus ca persoanele care se vaccinează cu prima doză să poată primi certificatul verde 10 zile mai târziu, adică înainte de a doua doză de vaccin. În prezent, certificatul verde se eliberează la 10 zile după vaccinarea cu schema completă.

În cazul în care oamenii nu vor face și a doua doză de vaccin, certificatul va fi anulat. Certificatul verde ar urma să fie introdus atât în instituțiile de stat, cât și în cele private. Românii care nu se vaccinează ar trebui să prezinte lunar un test PCR negativ la locul de muncă.

Proiectul de lege este în dezbatere publică

Proiectul de lege privind certificatul verde la locul de muncă este în dezbatere publică în Camera Deputaților. Timp de două săptămâni, comisiile de specialitate dezbat propunerea legislativă, în timp ce PNL și UDMR încearcă să contureze o majoritate parlamentară pentru ca proiectul să fie votat. Inițiativa legislativă a picat în Senat, pentru că nu a primit voturile necesare, însă Camera Deputaților este for decizional.

Pe de altă parte, PSD și AUR s-au pronunțat împotriva introducerii certificatului verde la locul de muncă. Social-democrații au specificat că susțin proiectul de lege, însă cu niște amendamente. Ei vor să se pună accentul pe alterntiva testării, nu pe obligativitatea vaccinării pentru a obține certificatul verde.

În tot acest timp, Italia și Austria sunt primele două țări europene care au introdus deja certificatul verde la locul de muncă.

Urmăriți Impact.ro și pe