PSD e în cădere liberă. Cum arată ultimul sondaj pentru europarlamentare

Ciprian Ioana 05.04.2019, 14:25
PSD e în cădere liberă. Cum arată ultimul sondaj pentru europarlamentare

Cel mai recent sondaj realizat de IMAS, referitor la alegerile europarlamentare din 26 mai, arată o scădere bruscă a PSD. Social-democrații au căzut pe locul al doilea în preferințele alegătorilor.

Sondajul realizat de IMAS, la comanda Europa FM, arată că PSD pierde primul loc în preferințele alegătorilor. Dacă votul ar avea loc duminica viitoare, PSD ar fi votat de doar 21,5% dintre alegători.

E o diferență uriașă față de sondajul anterior, realizat de Inscop Research, care indica un procent de 26,9% în dreptul PSD.

PNL, pe primul loc în preferințele alegătorilor

Pe primul loc în preferințele alegătorilor se află PNL, cu 25,2%, iar pe locul al treilea Alianța 2020 USR-PLUS, cu aproape 18 procente.

ALDE, PMP, UDMR cresc în preferințele electoratului. PRO România, partidul condus de fostul premier Victor Ponta – scade cu doua procente, ajungând la 11.2 %

Sondaj IMAS, realizat la comanda Europa FM

Sondajul a fost realizat de IMAS pe un eșantion de 1010 persoane majore, în perioada 18 martie – 3 aprilie. Interviurile au fost realizate prin telefon,utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Marja de eroare este de +/- 3,1%. Eşantionul este probabilist, multistratificat, cu extragere aleatoare a persoanei.

De ce scade PSD în sondaje

E posibil ca scăderea accelerată a PSD în sondaje să fie cauzată de modificările pe care partidul le-ar pregăti la Codurile Penale. Justiția este încă un domeniu sensibil în România.

Mai multe critici au fost exprimate de Bruxelles și de alți parteneri internaționali la adresa Guvernului Dăncilă. De regulă, interesul pentru europarlamentare este unul scăzut, prezența e, de obicei, în jurul a 30%.

Dar lucrurile ar putea sta altfel anul acesta, pentru că pe 26 mai, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare, va fi organizat și un referendum pe justiție. În aceste condiții, tema de campanie va fi acest referendum și mai puțin programele politice ale candidaților.

Colac peste pupăză pentru PSD, coordonatorul campaniei electorale a ajuns, recent, la DNA. Mircea Drăghici, care este și trezorierul partidului, este urmărit penal pentru utilizarea ilegală a subvențiilor și delapidare.

Procurorii DNA susțin că a folosit banii în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe