PSD anchetează alegerile pe care le-a organizat, invocând „fraude”: cine conduce comisia parlamentară de anchetă

Claudiu Surmei 27.06.2019, 09:22
PSD anchetează alegerile pe care le-a organizat, invocând „fraude”: cine conduce comisia parlamentară de anchetă

PSD nu a renunțat la ideea de a ancheta alegerile europarlamentare din 26 mai, pe motiv că aceastea ar fi fost fraudate. Comisia parlamentară de anchetă, înființată la solicitarea PSD, va ancheta alegerile organizate…chiar de PSD, prin intermediul instituțiilor pe care le controlează.

Ideea înființării unei comisii de anchetă care să verifice presupuse fraude la scrutinul din 26 mai a apărut în rândul social-democraților la ceva vreme după alegeri. Abia săptămâna trecută, așadar la aproape o lună, a început să se vorbească despre acest lucru.

Luni, premierul Viorica Dăncilă spunea că subiectul s-a discutat în coaliție și s-a ajuns la concluzia că ar exista indicii că alegerile au fost fraudate. Asta în condițiile în care scrutinul a fost organizat chiar de PSD și ALDE, de instituțiile pe care partidele aflate la putere le controlează.

”Am discutat despre înfiinţarea unei comisii pentru fraudele de la votul pentru alegerile europarlamentare din data de 26 mai. Am văzut ca o apărut foarte multe sesizări în spaţiul public şi considerăm că este necesară o comisie la nivel de Parlament care să analizeze aceste sesizări pentru că avem o datorie faţă de populaţie pentru aflarea adevărului”
Viorica Dăncilă, premierul României, 24 iunie

Cine conduce ancheta privind presupusele fraude la alegerile europarlamentare

psd

În Parlament a fost înființată, pe repede-înainte, o comisie specială care ar urma să analizeze presupusele fraude de la scrutinul din 26 mai. Practic, PSD va ancheta ceea ce a organizat…Guvernul PSD.

Comisia din Parlament va fi condusă de deputata PSD, Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii. Nici măcar cei susținuți de PSD la șefia unor instituții direct implicate în organizarea alegerilor nu cred în demersul social-democraților.

Nu am constatat, cel putin la nivelul Biroului Electoral Central pentru europarlamentare, nu s-a constatat nicio modificare pe voturile valabil exprimate astfel încât să influențeze procesul de validare al alegerilor pentru Parlamentul European și nici la referendumul consultativ convocat de către președintele României nu a fost depistată o astfel de soluție de modificare a cifrelor buletinelor aflate în urnă. La finalizarea procesului electoral s-a constatat că nu a fost o fraudă electorală”
Florin Mitulețu Buică, șeful Autorității Electorale Permanente

Pe de altă parte, opoziția crede că demersul PSD ar ascunde, de fapt, altceva. Liderul USR, Dan Barna, a spus, la Digi 24, că social-democrații ar urmări, în realitate, să ajungă la STS și să pună sub semnul întrebării necesitatea unui vot electronic. Dan Barna e de părere că PSD nu ar vrea vot electronic, pentru că cifrele ar fi foarte greu de manipulat.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe