Manifestații masive în fața Parlamentului din Kiev, cu huiduieli la adresa președintelui țării. Oamenii s-au luptat cu forțele de ordine Video

Cătălina Burghelea 26.01.2022, 07:03
Manifestații masive în fața Parlamentului din Kiev, cu huiduieli la adresa președintelui țării. Oamenii s-au luptat cu forțele de ordine Video

O ciocnire masivă între antreprenori privați și poliție a avut loc, marți, în timpul mitingului #SaveFOP din centrul orașului Kiev. Protestatarii au încercat să ia cu asalt clădirea Parlamentului ucrainean. Proprietarii de afaceri s-au adunat în capitala țării, îndemnând guvernul să adopte un proiect de lege privind utilizarea simplificată a caselor de marcat și alte relaxări în codul fiscal al Ucrainei.

Val de proteste în Ucraina, în fața Parlamentului

2000 de manifestanți au protestat în capitala Kiev, în încercarea de a bloca adoptarea unei legi privind IMM-urile. Oamenii au spart gardul de protecție, în încercarea de a lua cu asalt clădirea Parlamentului.

Demonstrațiile de marți s-au transformat în ciocniri cu poliția în fața Parlamentului. Un grup de protestatari a vrut să intre în clădire, ceea ce a dus la violențe cu forțele de ordine.

„Piața Constituției de lângă Rada Supremă se transformă într-o mică piață. Acum toată atenția poliției, a Gărzii Naționale și a negociatorilor este concentrată acolo. Sunt incidente izolate. Protestatarii încearcă să-i lovească pe oamenii legii, dar nu reușesc”, a transmis un corespondent UkrLive.

Manifestanții au încercat să intre în Rada Supremă a țării

Foarte mulți jandarmi s-au adunat lângă clădirea Parlamentului din Kiev. Intrarea în clădire a fost blocată cu bare metalice.

„Colegii ne spun că s-au folosit deja spray-uri cu piper. A apărut informația că organizatorii protestelor decid dacă trebuie să continue sau să încheie mitingul și să o ia de la capăt mâine, la ora 9. Oamenii legii iau anumiți activiști și îi duc la secțiile de poliție. În prezent, se spune că sunt două persoane reținute”, a mai spus reporterul.

Care sunt nemulțumirile oamenilor. O lege i-a înfuriat

Antreprenorii și-au exprimat ultimatumul și au încercat să intre în clădirea Rada. Protestatarii cer simplificarea sistemului de impozitare. Dacă Parlamentul le refuză cerințele, manifestanții amenință că vor cere demisia președintelui Vladimir Zelenskiy.

Proprietarii de afaceri au început să protesteze în noiembrie 2020 împotriva măsurilor și taxelor COVID-19, inclusiv a legilor care îi obligă să aibă case de marcat. La 15 noiembrie, antreprenorii și-au declarat protestul permanent și au început să organizeze demonstrații regulate.

Conform legii, din 2022, aproape toate persoanele fizice sunt obligate să folosească casele de marcat. Legea a creat revoltă în rândul ucrainenilor, care s-au plâns de incapacitatea de a face afaceri astfel în timpul restricțiilor de carantină.

Cine a coordonat protestul din capitala Ucrainei

Protestul de marți din fața Parlamentului din Kiev a fost condus de mișcarea #SaveFOP, care militează pentru reducerea „poverii fiscale” și suspendarea unui proiect de lege ce prevede amendarea IMM-urilor și PFA-urilor care nu folosesc case de marcat și POS-uri, pentru a ține contabilitatea companiilor.

Mulți dintre manifestanți au forțat bariera de jandarmi din fața clădirii Parlamentului, însă forțele de ordine au ripostat. Mai multe persoane au fost reținute în urma incidentelor din Kiev. Protestatarii au anunțat că nu renunță la demersul lor, miercuri se întorc din nou să-și ceară drepturile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...