Proteste izbucnite în Atena și Salonic după accidentul feroviar: „Lipsa de respect arătată de către guverne față de căile ferate grecești a dus la acest rezultat tragic”

Elena Avramescu 02.03.2023, 10:33
Proteste izbucnite în Atena și Salonic după accidentul feroviar: „Lipsa de respect arătată de către guverne față de căile ferate grecești a dus la acest rezultat tragic”

După tragedia de marți seara din Grecia în care 43 de persoane au murit, au izbucnit mai multe proteste deoarece extrem de multe persoane sunt de părere că este vorba despre un accident care urma să se întâmple la un moment dat, astfel că furia este de nestăpânit, potrivit BBC.

Proteste în Atena și Salonic

Se pare că protestatarii au fost puși față în față cu poliția la sediul central al Hellenic Train din Atena, compania responsabilă de întreținerea căilor ferate din Grecia, iar proteste au avut loc în Salonic și în orașul Larissa, aproape de locul unde s-a produs dezastrul marți seara.

Guvernul a promis că o anchetă independentă va face dreptate în acest caz nefericit. După această tragedie, au fost declarate trei zile de doliu național în întreaga țară în urma incidentului, în care un tren de pasageri s-a ciocnit cu un marfar.

Cei mai mulți dintre cei 350 de pasageri aflați la bord erau studenți în vârstă de 20 de ani, care se întorceau la Salonic după un weekend prelungit pentru a sărbători Postul Mare.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a ținut să precizeze că accidentul s-a datorat din cauza unei erori umane tragice. Astfel că șeful de gară din Larissa, în vârstă de 59 de ani, a fost acuzat de omor din neglijență, însă acesta a negat orice abatere, spunând că totul s-a întâmplat din cauza unei defecțiuni tehnice. În plus, membrii sindicatelor feroviare sunt de părere că sistemele de siguranță nu funcționau corespunzător, existând avertismente repetate în acest sens de-a lungul anilor.

Proteste izbucnite in Atena si Salonic dupa accidentul feroviar
Accident feroviar

În semn de protest și doliu, lucrătorii feroviari au spus că vor intra în grevă joi.

„Durerea s-a transformat în furie pentru zecile de colegi și concetățeni morți și răniți. Lipsa de respect arătată de-a lungul anilor de către guverne față de căile ferate grecești a dus la acest rezultat tragic”, a transmis sindicatul într-o declarație în care anunță greva.

În cursul zilei de ieri, ministrul grec al Transporturilor Kostas Karamanlis a demisionat, menționând faptul că își va asuma responsabilitatea pentru eșecurile autorităților de a repara un sistem feroviar, despre care a afirmat că nu corespunde standardelor secolului 21.

Ulterior, în fața unui spital a fost agățat un banner care preciza că orice deficiențe sistemice vor fi acoperite în cadrul anchetei oficiale aflate în curs de desfășurare.

„Rețeaua feroviară părea problematică, cu personal epuizat și prost plătit”, a afirmat Nikos Savva, un student la medicină din Cipru, pentru AFP.

Acesta a mai precizat că șeful de gară arestat nu ar trebui să plătească prețul pentru un întreg sistem bolnav

„Este un accident inadmisibil. Cunoaștem această situație de 30 de ani”, a declarat pentru AFP un medic stabilit în Larissa, Costas Bargiotas.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...