Proteste în Libia. Oamenii au luat cu asalt clădirea parlamentului din orașul Tobruk

Elena Avramescu 02.07.2022, 23:17
Proteste în Libia. Oamenii au luat cu asalt clădirea parlamentului din orașul Tobruk

Protestatarii din Tobruk, acuzând parlamentul de trădare și furt de bani publici, la aproximativ opt ani de la alegerea sa, au intrat în clădire și au incendiat părți din ea în timp ce forțele armate de acolo se retrăgeau. Furia față de liderii din Libia a fost dezvăluită vineri, când protestatarii au luat cu asalt clădirea parlamentului din orașul Tobruk, din estul orașului, și au organizat cea mai mare demonstrație de ani de zile în capitala Tripoli, în vest.

Cetățenii din Libia au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirea

Protestatarii din Tobruk, acuzând parlamentul de trădare și furt de bani publici, la aproximativ opt ani de la alegerea sa, au intrat în clădire și au incendiat părți din ea în timp ce forțele armate de acolo se retrăgeau. În videoclipurile postate online și confirmate de locuitorii orașului, demonstranții au strigat și au aplaudat în timp ce flăcările s-au extins pe partea laterală a clădirii.

În condițiile în care fracțiunile politice se ceartă pentru controlul guvernului după ce nu a reușit să organizeze alegeri programate anul trecut, Libia a fost împinsă înapoi către diviziunea teritorială și războiul civil, pe măsură ce serviciile de stat se prăbușesc treptat.

Protestele din cauza întreruperilor cronice de curent au adus manifestanții pe străzile mai multor orașe, înfruntând furia facțiunilor armate pentru a-și exprima furia față de eșecurile care au făcut viața intolerabilă în timpul lunilor înăbușitoare de vară.

În Piața Martirilor din Tripoli, câteva sute de oameni s-au adunat pentru a striga sloganuri care cer electricitate, critică facțiunile armate și politicieni și cer alegeri în cele mai mari proteste ale capitalei împotriva elitei conducătoare de ani de zile. Mai târziu, vineri, zeci de protestatari au stat lângă clădirea sediului guvernului, scandând „vrem electricitate, vrem electricitate”.

Proteste in Libia
Proteste in Libia

Alte proteste ale zecilor de manifestanți au avut loc, de asemenea, în fiecare dintre Benghazi, al-Baydha și Misrata și în unele orașe mai mici, arătând modul în care furia față de situație se extinde pe frontul puterii dintre forțele rivale ale țării. Ei au scandat, de asemenea, sloganuri împotriva facțiunilor armate care exercită controlul în zonele din Libia. „Nu milițiilor. Vrem poliție și armată”, au scandat ei.

Forțele armate cu afilieri polițienești și militare erau vizibile în jurul Pieței Martirilor. În timpul protestelor de acum doi ani, s-au tras asupra manifestanților.

În orașul al-Quba din estul Libiei, orașul natal al președintelui parlamentului Aguila Saleh, zeci de locuitori au cerut căderea tuturor guvernelor și organismelor politice din cauza nivelului scăzut de viață.

Sectorul energiei electrice din Libia a fost subminat de ani de război și haos politic, oprirea investițiilor, prevenirea lucrărilor de întreținere și, uneori, deteriorarea infrastructurii.

Un guvern de unitate interimar instalat anul trecut s-a angajat să rezolve problemele, dar deși a emis contracte pentru lucrări la mai multe centrale electrice, niciuna nu a intrat în funcțiune, iar disputele politice au împiedicat lucrările ulterioare. Între timp, în timp ce parlamentul din est îl numește pe Fathi Bashagha la conducerea unui nou guvern, chiar dacă prim-ministrul interimar al unității Abdulhamid al-Dbeibah refuză să predea puterea, conflictul politic amenință să înrăutățească lucrurile.

Fracțiunile din est au blocat instalațiile petroliere, reducând aprovizionarea cu combustibil la marile centrale electrice, provocând mai multe întreruperi de curent. La Tripoli, protestatarii au fluturat pancarte pe care fețele lui Dbeibah, Bashagha, Saleh, un alt lider legislativ și reprezentantul ONU erau barate cu semne roșii mari.

„Ne-am săturat, ne-am săturat! Naţiunea vrea să răstoarne guvernele! Vrem electricitate!”, au strigat protestatarii de la Tripoli, împreună cu scandările care cer alegeri, potrivit Reuters.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...