Proteste importante ale fermierilor din Olanda din cauza noii legi de mediu. Poliția a deschis focul asupra muncitorilor

Ana Anitoiu 06.07.2022, 13:09
Proteste importante ale fermierilor din Olanda din cauza noii legi de mediu. Poliția a deschis focul asupra muncitorilor

Au izbucnit proteste importante ale fermierilor din Olanda din cauza noii legi de mediu din această țară. Aceștia au blocat centrele de distribuție ale supermarketurilor cu tractoare și baloți mari de fân. Poliția a deschis focul asupra muncitorilor, marți seară, în timpul unei demonstrații.

Focuri de armă în timpul unui protest al fermierilor din Olanda

Mai exact, poliția olandeză a deschis focul, marți seara, la un protest al fermierilor din localitatea Heernenveen. Autoritățile au transmis că manifestanții au creat „o situație periculoasă” atunci când au încercat să lovească mașinile de poliție cu tractoarele lor. Un tractor a fost lovit de gloanțe, dar nu au fost înregistrați răniți. Au fost arestate trei persoane.

Focurile de armă au fost trase la o rampă de acces către autostrada A32, conform presei locale. În imagini ce au apărut pe rețelele sociale se vede cum un tractor cu remorcă se îndreaptă către un blocaj al poliției, după care se aud împușcături. Poliția a anunțat demararea unei anchete interne în urma acestui incident.

Proteste importante ale fermierilor din Olanda din cauza noii legi de mediu
Supermarket neaprovizionat in Olanda. (stanga) Un tractor a fost impuscat de politisti (dreapta). Foto: Capturi Twitter

Motivul pentru care protestează fermierii din Olanda

Conform Guvernului de la Haga, emisiile de oxid de azot și amoniac produse de cirezile agricultorilor trebuie să fie reduse drastic, astfel încât să fie protejată rețeaua de habitate pentru speciile pe cale de dispariție. Această rețea care se întinde de-a lungul Europei.

Printre măsurile ce ar urma să fie adoptate de executivul din Țările de Jos se numără reducerea șeptelului și a îngrășămintelor folosite, precum și cumpărarea pe scară largă a fermelor unde animalele produc cantități mari de amoniac.

Emisiile de azot vor fi reduse cu peste 70% în zonele apropiate regiunilor de conservare a naturii din Țările de Jos. Conform estimărilor guvernamentale, acest lucru ar putea duce la închiderea a aproximativ 30% dintre fermele de animale. O hotărâre din anul 2019 a celei mai înalte instanțe a acestui stat a determinat guvernul să impună măsurile.

De cealaltă parte, fermierii din Țările de Jos susțin că sunt tratați inechitabil și că aceste planuri lasă puține speranțe pentru activitatea lor. Olanda este campioană la emisii poluante, din cauza creșterii animalelor, iar industrii precum construcțiile și transporturile contribuie, la rândul lor, la agravarea situației.

Pescarii s-au alăturat protestelor

La rândul lor, pescarii s-au alăturat la protestele fermierilor din Țările de Jos. Aceștia au blocat porturile, luni, când feriboturile au fost împiedicate să navigheze către aproape toate insulele Wadden de pe coasta de nord a țării și au fost provocate întârzieri îndelungate.

În aceeași zi, fermierii au folosit tractoare și baloți mari de fân ca să blocheze intrările în centrele de distribuție a supermarketurilor. Această acțiune a fost anunțată înainte. Fermierii au cerut ca „întreaga țară să fie paralizată”. Poliția a avertizat că va interveni dacă manifestanții se vor deplasa pentru a bloca accesul la aeroportul internațional Schiphol de lângă Amsterdam.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...