Proteste de amploare în Paris împotriva politicilor lui Emmanuel Macron. 54 de persoane au fost arestate

Elena Avramescu 02.05.2022, 10:07
Proteste de amploare în Paris împotriva politicilor lui Emmanuel Macron. 54 de persoane au fost arestate

Poliția a lansat gaze lacrimogene pentru a-i respinge pe anarhiștii îmbrăcați în negru care au jefuit duminică spațiile de afaceri din Paris, în timpul protestelor de 1 mai împotriva politicilor noului reales președinte Emmanuel Macron. Mii de oameni s-au alăturat marșurilor de Ziua Mai din Franța, cerând creșteri salariale și ca Macron să renunțe la planul său de a crește vârsta de pensionare, relatează France 24.

Cetățenii din Paris au ieșit să protesteze

Majoritatea protestelor au fost pașnice, dar violența a izbucnit în capitală, unde poliția a arestat 54 de persoane, inclusiv o femeie care a atacat un pompier care încerca să stingă un incendiu, a declarat ministrul de Interne Gerald Darmanin pe Twitter. Opt polițiști au fost răniți, a adăugat el.

Ciocnirile cu poliția au izbucnit la începutul marșului de lângă Piața La Republique și când au ajuns în Piața La Nation din estul Parisului. Anarhiștii „Black Bloc” au jefuit un restaurant McDonald’s de pe Place Leon Blum și au aruncat la gunoi mai multe agenții imobiliare, spargându-le geamurile și dând foc coșurilor de gunoi. Poliția a răspuns trăgând cu gaze lacrimogene.

Aproximativ 250 de mitinguri au fost organizate la Paris și în alte orașe, inclusiv Lille, Nantes, Toulouse și Marsilia. În total, 116.500 de oameni au manifestat în toată țara, inclusiv 24.000 în capitală, a declarat Ministerul de Interne. La Paris, sindicaliștilor li s-au alăturat personalități politice, majoritatea de stânga, și activiști pentru climat.

Costul vieții a fost tema principală a campaniei pentru alegerile prezidențiale și pare să fie la fel de proeminentă înaintea alegerilor legislative din iunie pe care partidul lui Macron și aliații săi trebuie să le câștige dacă dorește să poată implementa politicile sale pro-business, inclusiv creșterea vârstei pensionării.

„Este important să îi arătăm lui Macron și întregii lumi politice că suntem pregătiți să ne apărăm drepturile sociale”, a spus Joshua Antunes, un student în vârstă de 19 ani. De asemenea, el l-a acuzat pe preşedinte de „inactivitate” pe probleme de mediu.

Participanții purtau pancarte pe care scria „Pensiune înainte de artrită” și „Pensiune la 60 de ani, înghețați prețurile”.

„Guvernul trebuie să facă față problemei puterii de cumpărare prin creșterea salariilor”, a declarat Philippe Martinez, șeful sindicatului CGT, înainte de mitinguri.

Macron a câștigat un nou mandat prezidențial de cinci ani după ce a învins-o pe contestatoarea de extremă-dreapta Marine Le Pen în scrutinul de duminică trecută.

Liderul de extremă stângă Jean-Luc Melenchon, care a ajuns pe locul al treilea în primul tur al votului prezidențial, a participat la marșul de la Paris. El vrea să mobilizeze o uniune a stângii, inclusiv a Verzilor, pentru a domina parlamentul și a-l forța pe Macron într-o „coabitare” incomodă, dar până acum acest lucru nu s-a materializat.

Cetatenii din Paris au iesit sa protesteze
Protest Paris

„Nu vom face nicio concesiune asupra pensiilor”, a spus Melenchon înainte de începerea marșului.

El a spus că încă speră să se ajungă la un acord pentru a construi o nouă uniune a stângii până duminică seara.

Spre deosebire de anii precedenți, Marine Le Pen nu a depus o coroană la Paris la statuia lui Joan d’Arc, pe care partidul ei le folosește ca simbol naționalist. Ea a fost înlocuită de președintele interimar al Rassemblement National, Jordan Bardella, care a spus că Le Pen se pregătește pentru alegerile legislative.

Le Pen le-a îndemnat alegătorilor, printr-un mesaj video, să aleagă cât mai mulți deputați din partidul său în iunie, astfel încât să-ți poată „proteja puterea de cumpărare” și să-l împiedice pe Macron să ducă un „proiect dăunător pentru Franța și poporul francez” Alegerile parlamentare vor avea loc pe 12 și 19 iunie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...