EXCLUSIV

Protest la Guvern pentru tăierea pensiilor speciale, în timp ce oficiali europeni sunt în România: „Este un moment în care sunt priviți din exterior, bun să organizăm un nou protest”

Gabriela del Pupo 07.12.2022, 12:20
Protest la Guvern pentru tăierea pensiilor speciale, în timp ce oficiali europeni sunt în România: „Este un moment în care sunt priviți din exterior, bun să organizăm un nou protest”

Se apropie finalul de an și obiectivele pe care și le-a asumat Guvernul, printre care reforma sistemului de pensii, nu au fost încă îndeplinite. Astăzi are loc un  protest la Guvern pentru a atrage atenția asupra importanței eliminării pensiilor speciale. Protestul vine într-un moment în care oficiali ai Comisiei Europene și reprezentanți ai Băncii Mondiale se află în România pentru a discuta cu ministrul Muncii. Impact.ro a stat de vorbă cu reprezentanții Declic care spun că astăzi vor ocupa agenda de audiențe de la Guvern în timp ce alți membrii vor protesta.

„Cerem Guvernului să trimită în Parlament reforma pensiilor speciale așa cum și-a asumat prin PNRR”

Marius Budăi a dat asigurări ieri că va trimite proiectul de reformă în Parlament și că PNRR nu va fi pus în pericol deși chiar el a recunoscut că nu mai este mult timp pentru ca proiectul să treacă de ambele Camere, să fie adoptat, promulgat și să fie publicat în Monitorul Oficial. Organizația Declic atrage atenția asupra repercusiunilor unei astfel de întârzieri dar organizatorii protestului spun că presiunea exercitată de vizita oficialilor străini ar trebui să urgenteze acest proces.

„Vom fi astăzi la Guvern să formăm mesajul ‘Tăiați pensiile speciale’, cerem Guvernului să trimită în Parlament reforma pensiilor speciale așa cum și-a asumat prin PNRR. Fiecare cetățean are dreptul și poate să intre în audiență în timpul programului de la Guvern și asta vom face și noi astăzi cu membrii care vor veni la acțiune, le vom spune reprezentanților Guvernului să taie pensiile speciale, așa cum și-au asumat.”, spune Ana Racheleanu.

Tăierea pensiilor speciale este un deziderat de ani de zile atât al societății civile dar și al partidelor de opoziție. De ce ați ales acest moment pentru a trage un nou sistem de alarmă în ceea ce privește inechitățile din sistemul de pensii?

„Ministrul Muncii, Marius Budăi, declara că săptămâna aceasta va avea întâlniri cu reprezentanții Băncii Mondiale și Comisia Europeană și această acțiune are acest scop. Este un moment în care sunt priviți din exterior, un moment bun să organizăm un nou protest.”, mai spune reprezentantul Declic.

Guvernul și-a asumat prin PNRR desființarea pensiilor speciale până pe 31 decembrie 2022. Mai e puțin până la finalul anului și politicienii ne duc cu vorba. Așa nu se mai poate! Le cerem public să își respecte promisiunea cu care au câștigat alegerile!, spun organizatorii.

Dacă nu ai semnat petiția, o poți face aici: https://go.declic.ro/pensii-speciale-07

USR depune un proiect pentru desființarea pensiilor angajaților din servicii, pensiile militarilor nu vor fi tăiate, spune ministrul

Tot ieri, Cătălin Drulă, președintele USR,  a anunțat că partidul său va depune un proiect de lege care propune eliminarea pensiilor speciale pentru lucrătorii serviciilor care au făcut poliție politică. Ministrul Muncii promite că proiectul privind reforma pensiilor va fi depus în Parlament până la finele anului. Acesta a mai precizat însă că pensiile militare au trecut deja prin două reforme, și că acestea se încadrează deja în standardele cerute de criteriile pe care și le-a asumat România prin PNRR.

„Începând de ieri am început dezbaterile într-o comisie tripartită. Am avut în prima parte a zilei vizita specialiştilor Băncii Mondiale, avem după-amiază şi aseară am avut discuţii cu specialiştii de la Comisia Europeană. Continuăm aceste discuţii pe toată perioada acestei săptămâni. Urmează să mai solicităm nişte date de la ministerele implicate cu aceste legi, să avem și ultima analiză şi un ultim studiu de impact. Cu siguranță că suntem pe drumul cel bun. Din discuţiile pe care le-am avut cu Comisia, nu suntem legaţi atât de tare de termenul de 31 decembrie, cât suntem legaţi de a discuta transparent. Comisia a apreciat că am prezentat personal, transparent ieri proiectul articol cu articol printr-un video-call, împreună cu Banca Mondială și Comisia Europeană.”

Totuși Budăi recunoaște că reforma nu va fi gata până la finele anului, așa cum și-a luat angajamentul.

„Este mai important să ajungem la un acord final cu Comisia Europeană, decât să ne grăbim. Legea există. E posibil să nu fie aprobată sau publicată în Monitorul Oficial. Legea va fi cât de repede depusă în Parlament. Aștept discuțiile finale cu Comisia. Cu siguranţă nu va fi pusă în pericol implementarea PNRR dacă nu va fi depusă până la 31 decembrie, pentru că noi vorbim de cererea de finanţare 3. Comisia chiar a spus că ne recomandă să nu ne grăbim, ne mulțumește că am fost deschiși la dialog și să discutăm până ajungem la un acord final”, a spus Marius Budăi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...