EXCLUSIV

Protest de amploare în București. Mesajul polițiștilor pentru guvernați: „Este singura formă prin care ne putem manifesta”

Gabriela del Pupo 02.02.2022, 12:56
Protest de amploare în București. Mesajul polițiștilor pentru guvernați: „Este singura formă prin care ne putem manifesta”

Încă un protest al polițiștilor în fața Guvernului astăzi, revendicările, ca de fiecare dată țin de salarizare, lipsa de personal sau echipamente sau condițiile de lucru. Peste 1500 de polițiști au ieșit astăzi în stradă pentru a-și cere drepturile însă până în acest moment nimeni nu a discutat cu reprezentanții sindicali deși aceștia organizează proteste periodic în că de anul trecut.

„Ne vom prezenta la serviciu și nu vom ieși în stradă”

Sindicaliștii spun că dacă nu vor fi ascultați nu vor ieși în stradă. Până acum nici ministrul Lucian Bode, nici reprezentanți ai Guvernului nu au inițiat vreun dialog. Mai mult ministrul Afacerilor Interne spunea că cei care ies în stradă sau cei care amenință cu neaplicarea amenzilor nu reprezintă un eșantion reprezentativ pentru angajații din MAI.

„În momentul de față nu avem nici o discuție cu privire la o dată certă cu privire la aplicarea legii salarizării, sau cel puțin garanții în această privință. Suntem o minge de ping pong, de la PNL la PSD sau de la Guvern la Parlament. Nimeni nu și-a asumat până la urmă această nerespectare a legii salarizării.

Sunt prezente aici toate sindicatele poliției care reprezintă persoane din MAI. Vorbim despre nerespectarea legii salarizării din 2017. Oamenii, polițiștii, sunt în situația în care să fie victime ale nerespectării legii.

Sigur că vom continua protestele, pentru că este singura formă prin care ne putem manifesta, însă, nivelul de suportabilitate al polițiștilor este foarte scăzut. Și cel mai probabil, dacă vom fi în continuare ignorați, ne vom prezenta la serviciu, la unitate, și nu vom ieși în stradă a declarat Cosmin Andreică, de la sindicatul Europol, pentru impact.ro.

Liderul sindicatului Europol din Poliţie, Cosmin Andreica,
Liderul sindicatului Europol din Poliţie, Cosmin Andreica,

Lista de revendicări ale polițiștilor:

  • aplicarea integrală a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017, în ceea ce priveşte Anexele VI şi VIII, care fac referire la poliţiştii, militarii şi personalul contractual din familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională;
  • indexarea pensiilor militare de stat cu rata inflaţiei, conform legii, pentru anul 2019 (nu doar pentru anul 2020) şi asigurarea asistenţei medicale de calitate în condiţiile în care beneficiarii sunt plătitori de CASS;
  • majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică, în cuantumul maxim prevăzut de lege, pentru a eficientiza activitatea Poliţiei judiciare şi a celorlalţi poliţişti care desfăşoară activităţi în dosarele de urmărire penală sau în alte domenii complexe ale muncii operative.

Alte revendicări ale poliţiştilor se referă la

  • adoptarea de măsuri pentru diminuarea deficitului de personal poliţienesc, astfel încât aceştia să îşi poată îndeplini misiunile de ordine şi siguranţă publică, în interesul comunităţii şi al statului, la standardele prevăzute de lege, dar şi pentru a evita suprasolicitarea continuă a personalului operativ, prin efectuarea de misiuni şi sarcini suplimentare, zi de zi;
  • dotarea logistică a poliţiştilor, cu mijloace de mobilitate, dar şi cu echipamente de intervenţie şi de protecţie fizică adecvate îndeplinirii misiunilor; impunerea forţată a unor sarcini cu specific medico-sanitar, pentru care poliţiştii nu au pregătirea necesară, în toată perioada stării de urgenţă şi a stărilor succesive de alertă, declarate de Guvern, pe timpul pandemiei, începând cu 15 martie 2020;
  • eficientizarea dialogului social cu Guvernul şi cu Ministerul Afacerilor Interne în ceea ce priveşte drepturile/interesele poliţiştilor şi ale personalului contractual, se mai arată în comunicatul transmis.
Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...