Proiectul de lege care introduce votul de la 16 ani a fost depus la Senat

Andra Daoud 09.06.2022, 14:57
Proiectul de lege care introduce votul de la 16 ani a fost depus la Senat

Proiectul de lege care le-ar permite tinerilor să voteze începând de la vârsta de 16 ani a fost depus la Senat și semnat de Florin Cîțu și Alina Gorghiu. Propunerea legislativă vizează scăderea vârstei începând de la care poate fi exercitat dreptul la vot, de la 18 la 16 ani, însă nu la toate alegerile.

A fost depus la Senat proiectul de lege care introduce votul de la 16 ani

Propunerea legislativă L338/2022 a fost depusă joi la Senat. Proiectul a fost inițiat în luna aprilie, la sugestia studenților de la Științe Politice. Dacă proiectul primește votul parlamentarilor, vârsta la care poate fi exercitat dreptul de vot la alegerile locale și europarlamentare au urma să fie 16 ani, în loc de 18, cât este în prezent.

Inițiatorul proiectului de lege este deputatul neafiliat Alexandru Kocsis, iar demersul a fost susținut și de Monica Anisie, fost ministru al Educației și actual președinte la comisia de Educație din Senat. Ea a fost cea care a înregistrat propunerea legislativă la Senat, iar președintele Senatului, Florin Cîțu, și Alina Gorghiu, vicepreședintele PNL, au semnat proiectul.

Propunerea legislativă a primit avize favorabile din partea Consiliului Legislativ și din partea Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat, urmând să intre la raport.

„În cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului, eu am fost prezentă din partea Asociației Elevilor din Constanța, pentru a susține coborârea vârstei de vot de la 16 ani.”, a spus Ariana Dudună, președintele Asociației de Elevi din Constanța.

proiect de lege vot la 16 ani 1
Tinerii ar putea vota incepand de la 16 ani

Legea nu s-ar aplica pentru alegerile prezidențiale

Radu Szekely, consilier în Ministerul Educației, a explicat că dacă legea va fi votată și adoptată, dreptul de vot de la 16 ani i-ar putea face pe elevi să fie mai interesați de procesul democratic și să aibă un spirit civic mai dezvoltat.

Dreptul de vot acordat începând de la vârsta de 16 ani ar fi valabil însă numai pentru alegerile locale și europarlamentare, nu și pentru cele prezidențiale și parlamentare. Deși sunt mulți care susțin inițiativa legislativă, există și voci care spun că la 16 ani copiii nu sunt pregătiți încă să își exercite dreptul la vot.

Psihologul Jeni Chiriac spune că la această vârstă adolescenții pot fi influențați atunci când vine vorba despre o asemenea decizie, fie de cei din jurul lor, fie de campaniile electorale.

„Trebuie să înțelegem că până la vârsta de 18 ani și uneori, unii până la 21 sau toată viața lor, se ghidează după ceea ce înseamnă a simți. Și atunci, în mare parte iau decizii emoționale. Când vorbim de campanii, ei pot să fie destul de vulnerabili.”, a explicat psihologul.

Urmăriți Impact.ro și pe