Proiect pilot în Sibiu. Câinii, introduși pe aeroport pentru a depista persoanele infectate cu COVID-19

Ana Anitoiu 16.07.2021, 13:20
Proiect pilot în Sibiu. Câinii, introduși pe aeroport pentru a depista persoanele infectate cu COVID-19

Câțiva câini vor fi introduși pe Aeroportului Internațional Sibiu, la terminalul ”Sosiri”, pentru a depista persoanele infectate cu COVID-19, în cadrul unui proiect pilot. Anunțul a fost făcut de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

Ce se va întâmpla la aeroport cu persoanele depistate de câini

Proiectul pilot va avea loc pe o perioadă de 60 de zile și va începe duminică, 18 iulie. La terminalul ”Sosiri”, câinii special pregătiți vor face verificări pentru a depista persoanele infectate cu noul coronavirus.

În cazul persoanelor care vor fi indicate de câini ca posibil infectate cu coronavirus, acestea vor fi testate gratuit cu test rapid pentru COVID-19 de către personalul Direcției de Sănătate Publică Sibiu sau personalul medical din aeroport.

”Pe culoarul unde vor debarca pasagerii vor fi prezenţi, cu însoţitori, evident, aceşti câini pregătiţi pentru a depista persoanele infectate cu SARS CoV-2 şi acolo unde sunt semnalate potenţiale infectări cu Covid, pasagerul respectiv este invitat la reprezentantul DSP, i se  transmite că există această suspiciune şi că trebuie să îşi realizeze un test. Vom fi pregătiţi să realizăm un test rapid în aeroport şi dacă se confirmă se merge pe procedura clasică, dacă nu se confirmă, îşi continuă călătoria”, a explicat anterior ministrul de Interne, Lucian Bode.

Proiect pilot în Sibiu. Csinii, introdusi pe aeroport pentru a depista persoanele infectate cu COVID-19
Un caine antrenat pentru a depista persoanele bolnave de COVID-19

Florin Cîțu, despre valul 4 al pandemiei de coronavirus

Prim-ministrul a declarat miercuri că între valul 3 și valul 4 al pandemiei de coronavirus există o diferență majoră – în prezent, românii se pot imuniza împotriva coronavirusului. Florin Cîțu a spus că este sigur că Ministerul Sănătății va fi pregătit pentru acest al patrulea val.

”Este o diferenţă vitală în ceea ce priveşte lupta cu acest virus. Vaccinul este singura soluţie, avem vaccin, trebuie să ne vaccinăm. Încă din timpul valului trei am spus foarte clar că nu vom renunţa la capacităţile noastre pentru COVID. Vreau să avem un sistem prin care să putem să transferăm rapid, dacă este nevoie, paturi din sistemul COVD şi non-COVID, paturi ATI”, a declarat Florin Cîţu.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, despre o a treia doză de vaccin

În timp ce producătorul vaccinului Pfizer a anuțat că ar fi necesară o a treia doză de vaccin împotriva coronavirusului, în contextul apariției altor tulpini, coordonatorul campaniei naționale de imunizare Valeriu Gheorghiă este de altă părere. Medicul militar consideră că este prioritară vaccinarea normală a cât mai multor români.

”Această a treia doză este în perspectiva variantelor virale în care se observă o scădere a activității neutralizante a anticorpilor. Dacă ne e teamă de variante virale trebuie să creștem numărul de persoane vaccinate, nu să administrăm o a treia doză celor deja vaccinați cu schemă completă”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți Impact.ro și pe