Proiect de lege. Se anulează buletinul pentru acești români. Ce trebuie să dovedească

Stan Filon 21.01.2022, 12:56
Proiect de lege. Se anulează buletinul pentru acești români. Ce trebuie să dovedească

Un proiect de lege al Ministerului Afacerilor Interne va scandaliza milioane de români, care ar putea rămâne pur și simplu fără acte de identitate. Aceștia vor rămâne fără buletine, dacă nu pot face dovada că locuiesc efectiv la adresa specificată în actul de identitate. Cei care locuiesc cu chirie fără forme legale vor avea probleme serioase, dacă proiectul va deveni lege.

Cum pot rămâne fără buletine acești români

Ministerul Afacerilor Interne dorește acuratețe privind datele din Registrul Național de Evidență a Persoanelor, iar în acest scop a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede că românii care nu pot face dovada că locuiesc efectiv la adresa din actul de identitate își vor pierde buletinul. Același proiect de lege interzice și înscrierea la aceeași adresă a mai mult de zece persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.

Potrivit proiectului de lege, din declarația scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spaţiu, trebuie să rezulte consimţământul acestuia, numărul de persoane care locuiesc la adresă, precum şi faptul că solicitantul locuieşte la adresa declarată. Declarația pe proprie răspundere nu mai este suficientă, ci trebuie să fie însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil cu destinaţie de locuinţă şi faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată.

Cum pot ramane fara buletine acesti romani
Cum pot ramane fara buletine acesti romani

Câte persoane pot avea domiciliul la o adresă

În situația în care mențiunea privind stabilirea domiciliului își încetează valabilitatea, lucrătorii serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor anulează actul de identitate, dacă în urma verificărilor se constată că persoana nu locuieşte la adresa la care este înregistrată cu domiciliul. Acste persoane vor fi obligate să se adreseze serviciului public comunitar de evidență a persoanelor, în vederea obținerii unui nou act de identitate.

Ordonanța pusă în dezbatere de MAI urmărește, de fapt, reglementarea unor norme ce vizează acuratețea datelor din Registrul Național de Evidență a Persoanelor prin asocierea mențiunii „încetat valabilitate domiciliu” persoanelor care nu îndeplinesc condițiile stabilite de Codul Civil cu privire la realitatea aspectelor declarate privind domiciliul. Totodată, actul normativ își dorește să elimine situațiile în care un număr mare de persoane își stabilesc, în mod fictiv, domiciliul la o adresă.

Urmăriți Impact.ro și pe