Proiect de lege privind persoanele care doresc să efectueze, voluntar, stagiul militar. Ce spune Vasile Dîncu

Mihnea Tălău 01.05.2022, 12:17
Proiect de lege privind persoanele care doresc să efectueze, voluntar, stagiul militar. Ce spune Vasile Dîncu

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a anunţat, sâmbătă, în cadrul unei emisiuni televizate, că se află în lucru un proiect de lege privind persoanele care doresc să efectueze, voluntar, stagiu militar. Ministrul a declarat că nu crede că armata ar trebui să fie obligatorie.

Dîncu a precizat că respectivul proiect de lege, care va fi lansat, după spusele sale, în aproximativ o lună prevede pentru cei care se vor înscrie în acest program vor fi remunerați şi li se vor asigura toate condiţiile, precum și o pregătire militară adecvată.

„Nu cred că armata ar trebui să fie obligatorie”

„Eu nu cred că armata ar trebui să fie obligatorie. Nici economic nu este bine, nici practic nu este bine să o faci obligatorie. Avem un proiect de lege pe care o să îl lansez, cred că peste vreo lună, pentru cei care vor să facă stagiu militar în mod voluntar. Sunt mulţi tineri care vor să aibă o pregătire militară, se accentuează acum cu ceea ce se întâmplă în Ucraina. Se accentuează această dorinţă a tinerilor de a avea un minim de pregătire militară”, a afirmat Vasile Dîncu la Digi24.

El este însă încrezător că se va realiza un stil de armată pentru cei care vor să o facă și potrivit unui sondaj realizat în 2011, 60% dintre tineri își doreau acest lucru. O armată pe termen scurt, de doar 3-4 luni, în care să învețe lucrurile fundamentale de educație militară.

Când vor trebui să „facă armata” și bărbații de până la 63 de ani. Războiul din Ucraina schimbă legile din România

„Am şi făcut un sondaj acum vreo 10 ani, în 2011, dacă bine îmi aduc aminte şi erau aproape 60 la sută dintre cei  incorporabili, adică cei între 18 şi 35 de ani este limita acum, această perioadă este pentru încorporare să zicem, după 35 de ani în actuala lege practic nu mai eşti încorporabil, care vor să facă armata. Sigur că îşi doreau să facă o armată pe termen scurt, în 3-4 luni, maximum, în care să înveţe lucruri fundamentale legate de educaţie militară, să înveţe să tragă cu arma, să participe la operaţiune militară. Noi o să proiectăm un stil de armată pentru cei care vor să facă armată şi sunt sigur că o să avem foarte mulţi care o să îşi dorească”, a mai spus Dîncu.

Cu totul altceva decât era înainte în armată

Ministrul Apărării garantează că tinerii voluntari vor fi plătiți, vor acea toate condițiile de la echipament la cazare, vor avea libertatea de a merge acasă. Adică, cu totul altceva decât era înainte în armată.
„Vor fi plătiţi în această perioadă, li se vor asigura toate condiţiile, de la echipament la cazare gratuită, vor avea şi libertatea de a merge acasă, nu va fi o privaţiune, aşa cum era înainte în armată. Este o opţiune, dar nu poate fi o opţiune pentru toată lumea. Suntem foarte mulţi şi nu avem nevoie acum de armate masive. Este nevoie de armate cu oameni care au o meserie foarte bună, experţi în telecomunicaţii, cei care ştiu să tragă cu puşca, oameni de toate felurile. Armata nu mai este doar armata pe care o ştim din filmele cu război”, a conchis Vasile Dîncu.
Urmăriți Impact.ro și pe