Programul Rabla, modificat în 2021? Ar urma să fie incluse mijloace noi de transport

Cristian Cojocaru 16.01.2021, 13:04
Programul Rabla, modificat în 2021? Ar urma să fie incluse mijloace noi de transport

O veste neașteptată apare pentru români în urma anunțului făcut de către ministrul Mediului, Tancsoz Barna, care a anunțat că programul Rabla ar putea fi modificat pe parcursul acestui an. Acesta a menționat că noi mijloace de transport ar putea fi incluse.

Programul Rabla ar putea fi modificat în acest an

Potrivit declarației lui Tanczos Barna, reiese că programul Rabla ar putea fi modificat oferind posibilitatea să fie achiziționate și alte tipuri de mijloace de transport mai puțin poluante cu voucherul luat în schimbul mașinii vechi.

„Cine predă maşina şi scoate din circulaţie o maşină poluantă să aibă opţiunea să cumpere şi altceva decât maşină, un alt mijloc de transport. În Bucureşti, de exemplu, de ce n-am putea să cumpărăm acele trotinete electrice şi să folosim trotinetele electrice în loc de maşini? Trebuie să ne gândim şi la asemenea opţiuni, pentru că echilibrul ar fi mult mai mult în favoarea mijloacelor de transport nepoluante, hibrid, electric”, a declarat Tanczos Barna.

În momentul de față mai mult de 5.000 de dosare sunt depuse pentru mașinile electrice, autoturismele cu acest tip de propulsie fiind incluse în programul Rabla și cunoscând o mare creștere pe piață. Ministrul Mediului caută să finanțeze extra bugetul programului în anul 2021. Potrivit acestuia, bugetul pentru 2020 nu a fost consumat în totalitate iar tichetele pentru mașinile hibrid dar și cele electrice vor continua să fie valabile.

Tanczos Barna este de părere că este nevoie de o mai mare campanie de informare
Tanczos Barna este de părere că este nevoie de o mai mare campanie de informare

 Este necesară mai multă campanie de informare

Tanczos Barna este de părere că este nevoie de o mai mare campanie de informare, mașinile electrice fiind încă la prețuri destul de ridicate dar în anii imediat următori, prețurile acestora vor deveni mai accesibile.

„Probabil trebuie mai multă campanie de informare. Maşinile electrice sunt destul de scumpe astăzi, dar cu siguranţă în doi-trei ani, lucrurile se vor schimba radical. Avem deja producători de maşini care în patru-cinci ani se gândesc să scoată complet din fabricaţie motoarele standard”, a arătat ministrul Mediului.

Dacă numărul mașinilor hibrid și electrice va continua să crească, o altă problemă mai apare la orizont. În momentul de față nu sunt suficiente stații de încărcare dar, așa cum afirmă ministrul Mediului, acestea vor continua să apară și mai mult în urma unui program special la Fondul de mediu care, va continua să finanțeze  acest program.

„Dar mai avem nevoie de o discuţie şi cu sistemul naţional de electrificare, pentru că în anumite zone este practic insuficientă reţeaua actuală, trebuie să se facă investiţii şi pe partea de transport de energie electrică”, a semnalat Tanczos Barna, pentru Digi24.

Urmăriți Impact.ro și pe