Programul Rabla 2023. Câți bani primesc românii de la stat pentru casarea mașinilor vechi

Cazacu Alexandru 10.02.2023, 18:51
Programul Rabla 2023. Câți bani primesc românii de la stat pentru casarea mașinilor vechi

Noul an vine cu vești bune pentru conducătorii auto care doresc să își cumpere o mașină nou prin Programul Rabla 2023. După cum spunea chiar ministrul Mediului, Barna Tanczos, bugetul Administrației Fondului de Mediu a fost dublat în acest an, așa că vor fi mai mulți bani pentru acest program.

Programul Rabla 2023. Mai mulți bani vor fi alocați în acest an

Vești bune pentru proprietarii de autovehicule care vor să își achiziționeze o mașină nouă prin Programul Rabla 2023. Ministerul Mediului a început pregătirile pentru programele Rabla Clasic, Rabla Plus și Rabla Local, care oferă un bonus pentru casarea autoturismelor vechi și posibilitatea de achiziționare a autovehiculelor noi.

La începutul acestei săptămâni, Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a anunțat pe pagina sa de Facebook că anul acesta bugetul AFM va fi de 10 miliarde de lei, adică de două ori mai mare față de cel alocat în anul precedent.

„Față de anul trecut, am dublat bugetul AFM. Știm că lucrăm bine când un număr cât mai mare de cetățeni se bucură de programele AFM, sistemul nu se prăbușește, bugetul aprobat nu se epuizează repede, procesăm toate dosarele la timp și începem programele aprobate.

Am promis că vom reforma Administrația Fondului pentru Mediu când am preluat conducerea Ministerului Mediului. Am început procesul, anul acesta vom descentraliza programul local de casare a mașinilor vechi.

Dar știm foarte bine că reformele nu sunt suficiente, că trebuie mărit bugetul pentru ca tot mai multe persoane să devină beneficiare ale acestor programe. În acest an, bugetul AFM este dublu față de anul trecut: 10 miliarde de lei față de 5 miliarde de lei cât era în 2022”, a explicat Tanczos Barna.

Cu ce noutăți vine Programul Rabla 2023 în acest an

Ministerul Mediului și-a propus să dubleze numărul autovehiculelor casate în 2023. La finele lunii ianuarie, ministrul Tanczos Barna a anunțat că prima de casare ar putea crește cu 15% în acest an. Astfel, având în vedere că, în prezent, prima de casare este de 6.000 de lei, o creștere cu 15 procente ar însemna un plus de 900 de lei. După cum spunea ministrul Mediului, se va majora și bugetul pentru autovehiculele electrice.

Multe state europene iau măsuri pentru a reduce cu cel puțin 55% emisiilor de carbon până în 2030. În acest context, Ministerul Mediului și-a propus să crească semnificativ numărul de autoturisme casate în acest an

„Parcul auto din România se întinerește și am putea spune că la sfârșitul anului 2023 bifăm inclusiv obligația din PNRR – ne-am asumat că vom scoate peste 250.000 de mașini vechi din circulație. Cred că la sfârșitul anului 2023 ținta pentru 2026 va fi atinsă”, a spus ministrul Mediului.

Programul Rabla 2023
Programul Rabla 2023. Cu ce noutăți vine programul în acest an

Un buget mai mare pentru Rabla 2023

În 2022, prin Programul Rabla Clasic s-a acordat un tichet (primă de casare) în valoare de 6.000 lei pentru un autoturism cu o vechime mai mare sau egală cu 6 ani, înmatriculat în România, dacă acesta era casat, în scopul achiziționării unei mașini noi cu noxe reduse.

După cum spuneam, prima de casare pentru o mașină veche va ajunge la valoarea de 6.900 de lei în 2023. Astfel, persoanele care doresc să își achiziționeze o mașină nouă prin programul Rabla Clasic, în acest an vor avea o primă de casare mai mare cu 15%. În schimb, cei care vor să caseze două autovehicule vechi, pe lângă cei 9.000 de lei, vor încasă încă 1.350 de lei, potrivit stirileprotv.ro.

În plus, programul prevede și bonusuri în valoare de 1.500 de lei pentru fiecare mașină mai veche de 15 ani. Mai exact, este vorba de un eco bonus de 1.500 de lei pentru emisii și un altul pentru autovehicule cu instalație GPL. În concluzie, ajutorul de la stat ar putea depăși 16.000 de lei, mai scrie sursa citată.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...