Programul Noua Casă 2020. Când va fi disponibil și ce condiții trebuie să îndeplinească românii

Raluca Juncu 07.08.2020, 11:03
Programul Noua Casă 2020. Când va fi disponibil și ce condiții trebuie să îndeplinească românii

Recent, programul Prima Casă a suferit mai multe modificări, transformându-se în Programul Noua Casă. Proiectul a fost îndelung criticat de către reprezentanți BNR, dar și de către analiștii economici.

Programul Noua Casă 2020. Condițiile de acordare

Programul Noua Casă 2020 va fi operațional începând cu data de 15 august, iar normele de aplicare vor fi aprobate săptămâna viitoare, într-o ședință de Guvern, potrivit declarațiilor lui Dumitru Nancu, directorul general al Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM). Principala modificare stabilit de guvernanți în acest an constă în majorarea plafonului pentru creditele folosite la achiziţia de locuinţe noi, de la 70.000 de euro la cel puţin 140.000 de euro.

„Normele sunt în prag de avizare. Noi sperăm ca săptămâna viitoare normele să intre în aprobare de şedinţă de Guvern, iar la 15 august programul va fi operaţional. Încercăm să încurajăm noile construcţii. Faţă de fostul program > am mai mărit plafonul la 70.000 de euro.

Trebuie să încurajăm şi românii care au un venit mai mare, dar şi dezvoltatorii să ofere nişte condiţii superioare. Dacă un român câştigă mai mult, de ce să nu şi dăm posibilitatea să aplice pentru programul >? Pentru orice locuinţă construită în ultimii cinci ani şi de acum încolo, poţi accesa un credit între 70.001 euro până la 140.000 euro, cu un avans mai mare, de 15%”, a afirmat Dumitru Nancu, potrivit Digi24.

Pentru Programul Noua Casă 2020 se vor acorda două categorii de credite, respectiv împrumuturi, pentru locuințe noi:

  • unul de de până la 140.000 de euro, cu un avans de 15% pentru care se acordă o garanţie de stat de 60%
  • unul de 70.000 de euro, pentru care se percepe un avans de 5% şi o garanţie de stat de 50%

Cine sunt beneficiarii programului Noua Casă 2020

  • Persoane fizice care nu dețin o proprietate exclusivă alături de soțul sau soția, indiferent de modul sau momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp
  • Persoane care achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului
  • Persoane care au calitatea de împrumut în raport cu finanțatorul
  • Pentru familiile care au unul sau mai mulți copii, limita veniturilor cu care trebuie să se încadreze a fi mai mare, respectiv aceasta va ajunge la valoarea de 7.000 de lei, conform avocatnet.ro.

Sursa foto: unsplash.com

Urmăriți Impact.ro și pe