Prognoza meteo. România, cuprinsă de ninsori şi ger. Cum va fi vremea în următoarele zile

Iancu Andreea, Mihai Roșoiu 12.02.2021, 14:19
Prognoza meteo. România, cuprinsă de ninsori şi ger. Cum va fi vremea în următoarele zile

Meteorologii au anunțat vreme extrem de rece în următoarele zile. Prognoza meteo este valabilă nu doar pentru Capitală, ci și pentru întreaga țară. România urmează să fie cuprinsă de un val de ninsori și ger, care va face mercurul termometrelor să scadă sub zero grade. Cum va fi vremea în următoarea perioadă.

Anunțul meteorologilor privind starea vremii. Care este prognoza meteo din zilele ce urmează

Iarna își intră în drepturi în perioada următoare. Frigul se resimte deja începând cu data de 12 februarie, după ce România a fost cuprinsă de ninsori și ger. Prognoza meteo emisă de ANM anunță temperaturi scăzute până luni, 15 februarie. Astfel, termometrele vor indica în zilele ce urmează valori care ajung și la minus 11 grade Celsius. De asemenea, senzația de frig va fi accentuată de vântul rece, care va atinge la rafală chiar și 45-55 km pe oră. Maximele anunțate de către meteorologi nu vor crește mai mult de 0-1 grad Celsius.

Atât ziua, cât și noaptea, vremea se va menține foarte rece, geroasă, în special în regiunile preorășenești. Astfel, temperaturile minime semnalate vor varia între -11 și -7 grade Celsius, în timp ce maximele de la amiază se situează între -2 și 0 grade Celsius. De asemenea, cerul va fi variabil, prezentând înnorări începând cu seara zilei de 13 februarie. Totodată, șoferii trebuie să aibă grijă pentru că există posibilitatea formării de polei.

Treptat vor predomina ninsorile la început în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și zonele montane, apoi și în Dobrogea și cea mai mare parte a Munteniei și se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau ghețuș. Vântul va avea intensificări în toată țara, amplificând senzația de frig, cu viteze de 55…65 km/h și temporar peste 70…80 km/h, mai ales în sud-vest, centru, est și sud-est. La munte vântul va sufla tare, cu rafale de peste 70…90 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă vor depăși 100…120 km/h. Temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată. Vremea se va menține deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales pe timpul nopților și dimineților, iar vântul va mai avea intensificări, a transmis ANM.

Vremea din țară se anunță extrem de rece în următoarele zile
Vremea din țară se anunță extrem de rece în următoarele zile

Administrația Națională de Meteorologie a emis alerte de vreme extrem de rece

În Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali, temporar vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, moderate cantitativ, astfel că pe tot parcursul intervalului menționat se vor acumula cantități de apă de 20…25 l/mp, iar pe arii restrânse 40 l/mp. Ploile vor favoriza topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă. Notă: va ploua pe arii extinse și pe treptele de relief mai joase din jumătatea de vest a teritoriului, unde izolat se vor cumula 10…20 l/mp.

Începând din dimineața zilei de joi (11 februarie) în vestul și nord-vestul țării vor fi ploi și pe arii extinse depuneri de polei. Treptat, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare, vântul se va intensifica, cu viteze în general de 55…65 km/h, viscolind ninsoarea. Notă: depuneri de polei vor fi pe arii restrânse și în nordul Moldovei, potrivit ANM.

Șoferii, atenționați să circule cu prudență  foto - Pexels
Șoferii, atenționați să circule cu prudență
foto – Pexels

Șoferii sunt sfătuiți să fie precauți și să respecte regulile privind circulația pe timp de vreme rea

Vineri dimineață, după o noapte rece, cu ninsori abundente, traficul rutier a fost oprit pe patru drumuri din județele Alba, Arad și Botoșani. Conform Infotrafic, circulația a fost oprită temporar pe drumurile județene: DJ 142L, localitatea Mihalț (Alba), DJ 793 Dieci – Revetiș (Arad) și DJ 294 Dângeni – Ungureni, DJ 293 Dumeni – Havârna (județul Botoșani) din cauza zăpezii viscolite. Totodată, arterele rutiere importante, autostrăzile A1 București – Pitești, A2 București – Constanța, A3 București – Ploiești, DN 1 București – Brașov, se prezintă fără depunere de zăpadă, carosabilul fiind doar umed.

 Având în vedere atenționarea meteorologică de cod galben și cod portocaliu, care vizează intensificări susținute ale vântului, temporar viscol și vizibilitate redusă, valabilă până astăzi (vineri-n.r.) la ora 18.00, recomandăm conducătorilor auto ca, înainte de a porni la drum, să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, să-şi asigure o bună vizibilitate din autovehicul, prin curățarea parbrizului, lunetei şi geamurilor laterale, să adapteze viteza la condițiile carosabilului, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță, au mai transmis reprezentanții Infotrafic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...