Prognoza meteo pentru octombrie 2020. Toamna își intră cu adevărat în drepturi. Ce anunță ANM despre vremea din țară

Mirabela Vasile 28.09.2020, 11:48
Prognoza meteo pentru octombrie 2020. Toamna își intră cu adevărat în drepturi. Ce anunță ANM despre vremea din țară

Prognoză meteo, octombrie 2020. Veștile bune curg pentru români. Se pare că și în luna octombrie ne vom bucura de zile însorite. Diferite vor fi însă temperaturile medii ce vor scădea cu 5-7 grade. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, nopțile din luna octombrie vor fi din ce în ce mai reci.

Prognoză meteo, octombrie 2020. Românii se vor bucura de zile însorite toată luna

Totodată, vor fi perioade în care mase de aer tropicale vor ajunge pe teritoriul României. Astfel, vom mai avea parte și de temperaturi record de 35-38 grade Celsius și în octombrie.

„Octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, când zile în şir vremea se menţine însorită, deşi nopţile devin tot mai reci. În majoritatea zonelor ţării apare fenomenul de brumă. Ţara noastră se află mai mult sub influenţa maximului barometric est european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului. Din cauza modificării distribuţiei centrilor barici pe continent, dar şi reducerii duratei de strălucire a Soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5 – 7 grade Celsius mai mici decât cele din luna septembrie”, spune ANM.

Valoarea termică multianuală a lunii octombrie are valori cuprinse între 10 şi 12 grade Celsius. Asta se va întâmpla în zonele de câmpie şi deal din Oltenia și Muntenia. Dar și Banat, Crişana, Dobrogea şi pe areale mai restrânse din Moldova.

Ce se intampla cu vremea in Romania
Ce se intampla cu vremea in Romania

Prognoză meteo, octombrie 2020. Cum a fi vremea pe litoral și la munte

La malul mării, în Delta Dunării dar și, în sud-vestul ţării, mediile depăşesc 12 grade Celsius. Maxime între 8 şi 10 grade Celsius, vor fi Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, celei mai mari părţi a Moldovei şi Subcarpaţilor. În depresiunile intramontane şi în zona montană joasă (sub 1500 metri) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 4 şi 8 grade Celsius. În zona montană înaltă (peste 1500 metri) aceste valori coboară până la 2 şi 4 grade Celsius, iar la Vf. Omu chiar sub zero grade Celsius.

Meteorologii susțin că luna octombrie este una din lunile caracterizate de cele mai mici valori ale cantităţii totale lunare de precipitaţii.

Totodată, cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din octombrie a avut un recordsurpriză. Aceasta a fost înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 318,1 mm, la Stâna de Vale, în anul 1992.

De asemenea, valori neașteotate au fost și la cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore. Aici s-a înregistrat la staţiile meteorologice din România, este 128,2 mm (Cernavodă, 4 octombrie 1945). În Capitală, maxima absolută lunară de precipitaţii este de 143,3 mm, înregistrată la Bucureşti-Filaret, în 1972.

 

Urmăriți Impact.ro și pe