Prognoza meteo pentru minivacanţa de Rusalii. Cum va fi vremea în acest weekend. Veştile nu sunt deloc bune

Stan Filon 18.06.2021, 18:24
Prognoza meteo pentru minivacanţa de Rusalii. Cum va fi vremea în acest weekend. Veştile nu sunt deloc bune

Meteorologii au emis prognoza meteo pentru minivacanţa de Rusalii, iar veștile nu sunt deloc îmbucurătoare, deoarece va ploua torențial, iar ciclonul care a făcut ravagii în mai toată Europa nu ne slăbește deloc. ANM a emis avertizări cod galben și portocaliu de ploi!

Iată prognoza meteo pentru minivacanţa de Rusalii

Meteorologii spun că ciclonul care a făcut ravagii prin mai multe țări din Europa s-a blocat în marea Neagră și nu se știe când va merge mai departe, așa că meteorologii vin cu vești proaste pentru următoarele zile, când sunt așteptate ploi torențiale și descărcări electrice, mai ales în weekendul 18-20 iunie 2021. “Sunt 12 județe, în partea de Sud-Est a țării, respectiv Bacău, Galați, Vrancea, Ialomița, Brăila, Prahova,  dar și zona de munte a județelor Argeș, Brașov și Covasna, unde până mâine seara la ora 23.00 este în vigoare o avertizare meteorologică de tip cod portocaliu, ce vizează cantități de apă ce pot acumula valori de 40-50 l/mp, izolat 60 – 80 l/mp.

Tot până mâine seară, la ora 23.00, pentru trei sferturi din țară, mai puțin zona de vest, menționăm totuși avertizarea de tip cod galben. Este vorba despre Muntenia, Moldova, Oltenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei, zone și interval în care va ploua însemnat cantitativ, cu manifestări  de instabilitate atmosferică accentuată, caracterizate de averse torențiale și cantități de apă ce pot depăși 20 l/mp”, a declarat Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3.

Prognoza meteo pentru minivacanta de Rusalii
Prognoza meteo pentru minivacanta de Rusalii

Cum va fi vremea în Capitală

Directrul ANM, Elena Mateescu, a declarat că va ploua torențial și în Capitală, în acest sfârsșit de săptămână, când se vor înregistrata cantități însemnate de precipitații. “În Capitală se vor putea acumula valori de precipitații de 30 – 40 l/mp. Pentru București, ziua de vineri aduce ploi în cea mai mare parte a intervalului”, a explicat directorul ANM, Elena Mateescu.

Așadar, cu ciclonul blocat în Marea Neagră, meteorologii au emis două noi avertizări de vreme rea. A fost emis Cod galben și Cod portocaliu de ploi torențiale. În majoritatea zonelor țării vor fi ploi în zilele următoare, dar și vânt puternic.

Cod galben și portocaliu de ploi torențiale și vijelii

Avertizarea cod galben este valabilă de vineri, 18 iunie, ora 10:00, până sâmbătă, 19 iunie, ora 23:00. În intervalul menționat în Muntenia, Moldova, Oltenia și în Dobrogea și în cea mai mare parte a Transilvaniei va ploua însemnat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică. Aversele vor avea și caracter torențial, pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Codul portocaliu va intra în vigoare vineri, 18 iunie, ora 12:00 și va fi valabil până sâmbătă, 19 iunie, ora 23:00. În intervalul menționat, în județele Bacău, Galați, Vrancea, Brăila, Ialomița, Călărași, Buzău, Prahova și în zona de munte a județelor Dâmbovița, Argeș, Brașov și Covasna va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40…50 l/mp și izolat 60…80 l/mp. Ploi abundente vor fi pe spații mici și în celelalte județe din Muntenia și Moldova.