Prognoza meteo pentru luna august. Meteorologii nu aduc veşti bune: nu scăpăm de caniculă

Ana Anitoiu 31.07.2022, 09:10
Prognoza meteo pentru luna august. Meteorologii nu aduc veşti bune: nu scăpăm de caniculă

Prognoza meteo pentru luna august a fost emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). România nu scapă de caniculă. Temperaturile vor fi în continuare mai ridicate decât cele specifice acestei perioade a anului.

Directorul ANM, despre prognoza meteo pentru luna august

Directorul ANM, Elena Mateescu, a declarat că ultima lună din vara acestui an poate aduce zile caniculare cu temperaturi maxime ce depășesc frecvent 35 – 37 de grade Celsius și cu minime specifice pentru o noapte tropicală, adică de 20 – 22 de grade Celsius.

„Cu siguranță, ceea ce se va întâmpla pe parcursul lunii august va fi definitoriu din punctul de vedere al gradului de aprovizionare cu apă al solului, luând în considerare semnalul că și prima parte, cel puțin din luna august păstrează caracteristicile unui regim biometric deficitar, ceea ce va face ca seceta pedologică să fie prezentă în bună parte din țară”, a spus directorul ANM.

Prognoza meteo pentru luna august
Luna august, caniculara

Cum va fi vremea în primele două săptămâni din august

Conform ANM, în săptămâna 1 – 8 august, vremea va fi caniculară. Valorile termice vor fi ceva mai mari decât cele specifice pentru această săptămână în extremitatea de vest a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar în special în vest și nord-vest.

Apoi, în săptămâna 8 – 15 august, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a teritoriului. Precipitațiile vor fi local deficitare în vest și nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale acestei perioade din an.

Prognoza meteo pentru ultimele două săptămâni ale lunii august

Mai târziu, în săptămâna 15 – 22 august, temperaturile medii vor fi mai mari decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, dar în special în regiunile vestice. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor deficitară în cea mai mare parte a teritoriului.

Conform ANM, în ultima săptămână a lunii august, 22 – 29 august, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice, în toată țara. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi local deficitar în sud, centru, est și la munte, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal.

Urmăriți Impact.ro și pe