Prognoza meteo, luni, 6 iulie 2020. Avertizare de la ANM! Ce se întâmplă, azi, cu vremea în țară

Raluca Juncu 06.07.2020, 08:13
Prognoza meteo, luni, 6 iulie 2020. Avertizare de la ANM! Ce se întâmplă, azi, cu vremea în țară

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo pentru luni, 6 iulie 2020. Vara și-a intrat pe deplin în drepturi, iar temperaturile caniculare au început să apară, ceea ce creează un disconfort termic accentuat.

Ce se întâmplă cu vremea astăzi?

Luni vremea va fi deosebit de caldă mai ales în sudul și sud-estul țării, unde va fi caniculă pe arii extinse. Valori ridicate se vor înregistra și în interiorul arcului carpatic, însă aici mai ales în cursul prânzului se vor forma nori convectivi (cu o mare dezvoltare pe verticală), iar local vor cădea din aceștia averse de ploaie însoțite de descărcări electrice, potrivit portalului vremea.ro.

Izolat, la munte vor vor cădea precipitații unde se vor strânge până la 15-20 de mm. În restul teritoriului nu se vor înregistra cantități de apă semnificative.

Vântul va sufla slab în cea mai mare parte a țării, cel mult slab până la moderat în sud-est și la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 25 și 30 de grade Celsius în Transilvania și Maramureș (cu cele mai scăzute valori așteptate a se înregistra în depresiunile din estul Transilvaniei), 27-32 de grade în Banat, Crișana și Oltenia, 31-36 de grade în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei și 27-32 de grade în nordul Moldovei.

Informare ANM: Disconfort termic accentuat

Meteorologii ANM anunță printr-o informare că în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40 l/mp. Informarea este valabilă începând de azi, de la ora 10:00 și până miercuri, la aceeași oră.

În intervalul menționat, îndeosebi în regiunile sud-estice, disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor atinge 33…36 de grade.), potrivit informării ANM. Date fiind temperaturile ridicate, precum și gradul de umezeală crescut, românii vor resimți un disconfort termic accentuat, pe întreg teritoriul țării.

Sursa foto: unsplash.com 

Urmăriți Impact.ro și pe