Prognoza meteo, duminică, 5 iulie 2020. Avertizări cod galben și cod portocali. Ce se întâmplă, azi, cu vremea în țară

Rădulescu Valentin 05.07.2020, 08:33
Prognoza meteo, duminică, 5 iulie 2020. Avertizări cod galben și cod portocali. Ce se întâmplă, azi, cu vremea în țară

Meteorologii au transmis recent o avertizare cu privire la instabilitatea atmosferică accentuată. Chiar dacă am avut o vreme destul de caldă în această săptămână, ploile și descărcările electrice își fac din nou apariția. Ce zone ale țării sunt vizate prin avertismentul ANM?

Avertisment ANM, 5 iulie 2020

UPDATE: ANM a transmis recent două coduri, unul portocaliu și unul galben. Codul galben este în vigoare din data de 5 iulie, ora 12:00, până la data de 6 iulie, ora 3:00. Acesta vizează sud-vestul, centrul și local sud-estul teritoriului, precum și zonele de deal și de munte. Aici vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se vor manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. De asemenea, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp, iar la izolat 40 – 50 l/mp.

Codul Portocaliu intră în vigoare cu data de 5 iulie, ora 12:00 și durează până în data de 5 iulie, ora 23:00. Acesta vizează Oltenia, nordul și nord-vestul Munteniei, sudul Banatului, dar și jumătatea de sud a Transilvaniei. În regiunile menționate își vor face apariția aversele torențiale, descărcările electrice, vijeliile și grindina, iar vântul va bate puternic. Cantitățile de apă în intervale scurte de timp sau prin acumulare depășesc 35-40 l/mp, iar pe arii restrânse 50-70 l/mp.

Meteorologii au trimis recent o avertizare prin care arată că în marea parte a țării, în special în timpul după-amiezilor și la începutul nopții, apar perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Acestea se vor manifesta prin descărcări electrice frecvente, averse torențiale, grindină și vijelii. De astfel, la intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depășii 20-25 de l/mp și 40 l/mp la izolat. Avertizarea intră în vigoare de pe 5 iulie, ora 10:00, până la data de 7 iulie, ora 10:00.

Totodată, în intervalul menționat, regiunile sud-estice sunt afectate de disconfortul termic accentuat, indicele temperatură-umezeală va atinge și depășii pragul critic de 80 de unități. Temperaturile vor atinge 35-36 de grade Celsius. ANM va transmite în funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor mai multe avertizări.

Prognoza meteo, duminică, 5 iulie 2020. Avertismentul ANM pentru întreaga țară. Ce fenomene sunt anunțate
Prognoza meteo, duminică, 5 iulie 2020. Avertismentul ANM pentru întreaga țară. Ce fenomene sunt anunțate

Cod galben în majoritatea țării

ANM a transmis sâmbătă un cod galben valabil pentru nordul, centru și zonele de deal și de munte ale țării. Acesta se manifestă prin perioade cu instabilitate atmosferică accentuate, averse torențiale, descărcări electrice, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depășii însă 25-30 l/mp și 40-60 l/m la izolat. Codul galben a intrat în vigoare de pe data de 4 iulie ora 10:00 și este valabil până la 5 iulie, ora 10:00.

În cursul zilei de duminică, vremea se anunță caldă, iar caniculară după orele prânzului. Meteorologii au anunțat însă că cerul este temporar noros, iar la izolat se anunță ploi. Pentru regiunile Banat, Crișana și Transilvania, maximele vor fi cuprinse între 27 și 29 de grade Celsius. În Moldova vor fi 35 de grade Celsius, iar 36 de grade vor atinge regiunile Oltenia și Muntenia. Meteorologii anunță pentru Dobrogea că temperaturile se încadrează între 30 și 36 de grade.

Urmăriți Impact.ro și pe