Cod galben de vijelii și ploi în România. Prognoza meteo de weekend

Andra Daoud 25.06.2022, 11:03
Cod galben de vijelii și ploi în România. Prognoza meteo de weekend

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru zilele următoare. Sfârșitul de săptămână vine cu fenomene meteo extreme, de la caniculă la ploi torențiale și vijelii, în interval de câteva ore. La ce ar trebui să ne așteptăm din partea vremii sâmbătă și duminică, potrivit meteorologilor.

Cum va fi vremea în weekend

Update: 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteo Cod galben de ploi și vijelii, valabilă în 9 județe ale țării din Banat, sudul Crişanei și Oltenia. Aceasta este valabilă în intervalul 25 iunie, ora 15:00, 26 iunie, ora 03:00, când se va instala instabilitatea atmosferica ce va aduce perioade cu intensificări ale vântului şi vijelii (viteze la rafală de peste 55…75 km/h), descărcări electrice, averse torenţiale şi izolat chiar și grindină.

Știre inițială:

După o zi de vineri cu valori termice normale pentru această perioadă, weekend-ul aduce fenomene meteo extreme în unele zone ale țării. Meteorologii anunță temperaturi caniculare, dar și ploi, vijelii și descărcări electrice în unele regiuni ale țării.

Sâmbătă va fi cald în vestul și sudul țării, unde se vor înregistra cele mai ridicate temperaturi. În restul teritoriului, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în jumătatea de nord-est. La munte se vor semnala averse slabe, în special spre sfârșitul intervalului și este posibil să apară ploi izolat, în zonele montane și în vestul țării.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări mai ales în Dobrogea, Moldova și estul Munteniei. Maximele se vor încadra între 25 și 31 de grade, iar minimele între 10 și 20 de grade.

prognoza meteo de weekend
Prognoza meteo de weekend

Ziua de duminică aduce vreme extremă

Duminică se anunță o creștere a temperaturilor, iar vremea va fi călduroasă în prima parte a intervalului, în cea mai mare parte a țării. Vom avea un cer variabil, cu înnorări mai ales după-amiază și spre seară. Local se vor semnala averse în sud-vest, iar acestea vor fi însoțite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, iar temperaturile maxime vor ajunge până la 33 de grade.

„Va fi o vară a extremelor, așa cum arată informațiile pe care le avem la acest moment, mai ales dacă luăm în considerare ceea ce s-a întâmplat în ultima decadă a lunii mai, care a adus valori apropiate de pragul unei zile de caniculă. Aceste situații au început în ultimii ani să se întâmple mult mai devreme comparativ cu deceniile anterioare. (…) Cel mai cald a fost în vestul țării, unde am înregistrat 33 de grade.

Mai multă căldură a generat aceste fenomene extreme pe parcursul serii și al nopții când a fost în vigoare avertizarea meteorologică de cod galben pentru vestul, centrul și nord a țării, avertizare care a fost dublată și de 18 avertizări de tip nowcasting de cod portocaliu”, a transmis Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

Urmăriți Impact.ro și pe