Prognoza meteo 3-5 iulie 2020. Caniculă, ploi și descărcări electrice. ANM a emis mai multe avertizări pentru acest weekend

Weekend-ul se anunță unul cu ploi și caniculă deopotrivă Foto - Pexels

Meteorologii au anunțat starea vremii în perioada următoare. Astfel, potrivit ANM, sunt în vigoare mai multe atenționări meteorologice de cord galben și portocaliu pentru majoritatea regiunilor țării. Află cum va fi vremea în weekendul 3-5 iulie.

Vreme extremă, caniculă și ploi

Specialiștii în meteorologie au emis o atenționare de cod galben valabilă astăzi, 3 iulie. Astfel începând cu ora 12:00 și până la ora 20:00 a fost semnalat un disconfort termic crescut. Zonele vizate sunt reprezentate de cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei, local în Moldova și estul Olteniei. Aici indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa adesea în jurul pragului critic de 80 de unități. Totodată, temperaturile maxime înregistrate în aceste zone vor fi situate între 35-36 de grade Celsius.

Pe de altă parte, începând de astăzi, 3 iulie, ora 10:30, până mâine, 4 iulie, la ora 6:00 există o instabilitate atmosferică temporar accentuată. Așadar, zone precum regiunile intracarpatice, sud-vestice, zonele montane, iar îndeosebi spre seară și noaptea și în cele nord-estice, vor fi vizate de instabilitate atmosferică accentuată. Principalele fenomene meteo se vor manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină și vijelii. De asemenea, există posibilitatea de depășire a cantităților de apă, ce ajung la 25-30 de litri pe metru pătrat și izolat 40-60 de litri pe metru pătrat.

Codurile portocaliu și galben ajung să cuprindă mare parte din țară Foto - meteoromania.ro

Codurile portocaliu și galben ajung să cuprindă mare parte din țară
Foto – meteoromania.ro

Se anunță caniculă în România

Începând de pe 3 iulie, de la ora 12:00 și până pe 4 iulie, la ora 02:00 sunt anunțate un cod galben și unul portocaliu de instabilitate atmosferică. Astfel, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei se vor remarca fenomene extreme. Zonele vizate vor înregistra averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (cu rafale de 80-90 km/h), vijelii și grindină. Totodată, pentru perioade scurte de timp, se vor acumula cantități însemnate de apă ce vor depăși 35-40 de litri pe metru pătrat. Pe arii restrânse sunt așteptate cantități de 50-70 de litri pe metru pătrat.

Canicula se va instala începând cu data de 4 iulie, ora 11:00 până pe 6 iulie, ora 10:00. Astfel, în intervalul menționat se vor resimți disconfortul termic accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități. De asemenea, temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade. Zonele din sud-est sunt regiunile vizate de acest cod de caniculă.

Pe de altă parte, în restul teritoriului, după-amiaza și noaptea, va exista instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 15-25 de litri pe metru pătrat și izolat 40 de litri pe metru pătrat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI