Profitul uriaș obținut de Pfizer și Moderna. Câți bani câștigă din vaccinare în fiecare secundă

Ana Anitoiu, Gabriel Peneș 18.11.2021, 08:48
Profitul uriaș obținut de Pfizer și Moderna. Câți bani câștigă din vaccinare în fiecare secundă

Companiile Pfizer – BioNTech și Moderna obțin un profit uriaș din vaccinarea împotriva coronavirusului, conform unei analize recente. Acestea câștigă sume colosale în fiecare secundă, în baza contractelor pe care le-au stabilit cu mai multe țări.

Câți bani câștigă companiile Pfizer – BioNTech și Moderna din vaccinarea anti-Covid-19

Pfizer-BioNTech și Moderna câștigă împreună din vaccinarea împotriva coronavirusului 65.000 de dolari pe minut. Adică 1.000 de dolari pe secundă și 93,5 milioane de dolari pe zi. În acest an, veniturile lor din imunizarea anti-Covid-19 au atins pragul de 34 de miliarde de dolari.

Aceste companii au fost acuzate că au pus pe primul loc profitul din vaccinare, în contextul în care au oferit doze doar țărilor care au plătit pentru ele, fără să acorde sprijin considerabil pentru imunizarea oamenilor din țările sărace.

”Este obscen faptul că doar câteva companii fac profit de milioane de dolari în fiecare oră, în timp ce doar 2% din oamenii care trăiesc în țări sărace au fost vaccinați cu schemă completă împotriva coronavirusului.

Pfizer, BioNTech și Moderna și-au folosit monopolul pentru a prioritiza cele mai profitabile contracte cu cele mai bogate guverne, lăsând baltă țările sărace”, a spus reprezentantul Alianței Vaccinului pentru Oameni (People’s Vaccine Alliance – PVA) din Africa, Maaza Seyoum.

Profitul urias obtinut de Pfizer si Moderna. Cati bani castiga din vaccinare in fiecare secunda
O persoana vaccinata de un cadru medical

Câte vaccinuri anti-Covid-19 au livrat Pfizer-BioNTech și Moderna țărilor sărace

Pfizer și BioNTech au livrat către țările sărace mai puțin de 1% din totalul dozelor de vaccin anti-Covid-19 pe care le au pe stoc, în timp ce Moderna a livrat doar 0,2%, conform PVA. În țările sărace, 98% din populație nu a fost complet imunizată.

PVA a mai denunțat faptul că în ciuda primirii unei finanțări publice de 8 miliarde de dolari, Pfizer, BioNTech și Moderna au refuzat apelurile de a împărtăși tehnologia vaccinurilor făcute de ele către producătorii din țările cu venituri medii sau mici, prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Această mișcare ”ar fi putut crește numărul dozelor și ar putea scădea prețurile, salvând milioane de vieți”.

Directorul OMS, despre vaccinarea cu doza booster

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat săptămâna trecută că administrarea dozei de vaccin ce a fost numită ”booster” și imunizarea copiilor în unele state nu au nicio logică în contextul în care persoanele cu risc crescut și angajații din domeniul sanitar din țările mai sărace încă așteaptă să aibă acces la primele doze anti-Covid-19.

”Țările cu cea mai ridicată rată de vaccinare continuă să facă stocuri de seruri anti-Covid-19, în timp ce ţările cu venituri mici aşteaptă în continuare. Zilnic sunt administrate de şase ori mai multe doze booster la nivel global decât doze primare în ţările cu venituri mici. Este scandalos şi trebuie să înceteze imediat”, a spus Tedros Adhanom.

Directorul OMS susține că nicio ţară nu poate să învingă pandemia de coronavirus doar prin vaccinare și că este nevoie ca oamenii să se protejeze respectând măsurile de siguranță deja cunoscute de toată lumea: purtarea măștilor de protecție, distanțarea socială, măsurile de igienă, precum și testarea regulată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...