Profitul fabulos pe care l-a făcut CEC în 2021. Vechea instituție românească a răsturnat toate așteptările

Stan Filon 05.05.2021, 13:38
Profitul fabulos pe care l-a făcut CEC în 2021. Vechea instituție românească a răsturnat toate așteptările

CEC Bank și-a depășit propriile așteptări, în primul trimestru din 2021, când a înregistrat un profit fabulos! Nici conducerea băncii nu se aștepta ca în primul trimestru din anul curent să facă un profit de nu mai puțin de 81, 7 milioane de lei!

CEC Bank a înregistrat un profit fabulos în primul trimestru din 2021

CEC Bank are cea mai extinsă reţea din România, cu peste o mie de sucursale şi unităţi teritoriale, şi active de 41,25 miliarde lei, la sfârşitul anului 2020. Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, este unicul acţionar al CEC Bank. Dar care este secretul profitului uriaș?Ei bine, se pare că CEC Bank a redeschis creditarea lascară largă, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii. Banca a acordat credite noi în valoare de aproximativ 7 miliarde de lei. Pe segmentul persoanelor fizice, creditele pentru locuințe au înregistrat o creștere de peste 32%, iar pe segmentul companiilor, agricultura și industria au fost domeniile către care s-au orientat cele mai multe credite noi.

Banca a direcționat investiții înspre modernizarea infrastructurii informatice, prin investiții în echipamente și software, au mai precizat reprezentanții CEC. În primul trimestru din 2021, activul net bilanțier a crescut cu 16% față de perioada similară din 2020, până la 42,4 miliarde de lei, după ce, la nivelul anului 2020, banca a raportat o creștere de 25,5% a activelor.

CEC Bank a inregistrat un profit fabulos in primul trimestru din 2021
CEC Bank a inregistrat un profit fabulos in primul trimestru din 2021

Portofoliul de titluri de stat se ridica, la sfârșitul trimestrului la 14,8 miliarde de lei

Portofoliul de credite (sume reprezentând principalul, la valoare brută) a înregistrat o creștere 13,2% față de sfârșitul lunii martie 2020, ajungând la 23,6 miliarde de lei, cele mai bune performanțe fiind înregistrate pe segmentul creditelor ipotecare (+36,2%) și pe cel al finanțării companiilor (+13,2%), inclusiv grație programului IMM Invest.

Portofoliul de titluri de stat se ridica, la sfârșitul trimestrului la 14,8 miliarde de lei. Depozitele și sursele atrase de la clienți însumau 35,7 miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru, în creștere cu 23,3% față de perioada similară a anului trecut, în condițiile creșterii accelerate a soldurilor conturilor curente.

Veniturile nete din comisioane au crescut cu 8,7%, până la 70,1 milioane de lei, alimentate de creșterea rulajelor aferente operațiunilor curente ale clienților. Veniturile nete din dobânzi au fost stabile, ridicându-se la 277,4 milioane de lei, în condițiile în care creșterea activului a fost compensată de reducerea dobânzilor din piață (ROBOR la 3 luni a scăzut de la o medie de 3,03% în primul trimestru din 2020, la 1,64% în primul trimestru din 2021). Banca a avut o politică prudentă, înregistrând o majorare a provizioanelor aferente creditelor în valoare de circa 100 de milioane de lei.

Președintele CEC Bank a spus exact cum a venit acest profit uriaș”Am păstrat deschisă și în condiții de siguranță cea mai mare rețea teritorială, de peste 1.000 de unități, am lansat soluții proprii și proactive de susținere a clienților în această perioadă, am accelerat digitalizarea și modernizarea băncii și avem azi produse accesabile 100% online, destinate persoanelor fizice, precum conturi, carduri de credit și împrumuturi de nevoi personale”, a declarat Bogdan Neacșu, Președinte, Director General CEC Bank.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...
Recomandări