Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca ”la gri”

Stan Filon 06.05.2021, 19:54
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca ”la gri”

Ministerul Muncii este decis să elimine ”munca la gri”, astfel că a elaborat un proiect de lege care are însă nevoie de girul Uniunii Europene! Acest proiect de lege este destinat celor care muncesc la domiciliul clientului, cum sunt grădinarii, bonele, dar și cei care au grijă de animalele de companie, care vor fi plătiți cu tichete.

Acum s-a aflat ce profesii ar urma să fie plătite în tichete

Așadar românii ar putea să-și plătească bonele sau pe cei care le plimbă câinii cu tichete. Dar de unde vor lua aceste tichete? Ei bine, proiectul gândit de Ministerul Muncii precizează că aceste tichete vor fi luate de la Agenția Națională de Administrație Fiscală.

Statul dorește să țină astfel evidența celor peste 500 de mii de angajați care lucrează la domiciliul clientului, cum sunt bonele, menajerele, grădinarii sau cei care au grijă de animalele de companie. Chiar pentru aceștia dorește Ministerul Muncii să schimbe legislația și să vină cu un nou tip de contract de muncă, iar plata să fie făcută în mod diferit, cu ajutorul acestor bonuri de muncă.

Profesiile care ar urma sa fie platite in tichete
Profesiile care ar urma sa fie platite in tichete

Se schimbă legea pentru eliminarea muncii ”la gri”

Așadar pentru munca prestată de o bonă, de exemplu, aceasta va primi de la angajator un bon. Avantajul statului român în această situație este că se elimină munca la negru, iar pe de altă parte clientul ar putea avea facilități fiscale precum reduceri de impozite, pentru a fi atras să adopte aceste contracte.

Pentru ca acste noi contracte de muncă să ia ființă, România trebuie să primească undă verde din partea Comisiei Europene. Această idee se regăsește în documentul cu care Executivul va merge la Bruxelles pentru negocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Negocieri intense pentru Planul Național de Redresare și Reziliență

În altă ordine de idei, România poartă negocieri serioase cu Comisia Europeană pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, care poate aduce României aproape 30 de miliarde de euro din banii europeni. Președintele Klaus Iohannis a spus că nu există varianta ca acest plan să fie respins și a subliniat că ministrul Cristian Ghinea nu a prezentat la Bruxelles un plan propriu, ci unul care a fost elaborat timp de mai multe luni ”de două guverne și de actuala coaliție de guvernare”.

”Cu Comisia se va negocia până când se ajunge la forma care va fi implementată. Nu-i ca la examenul de Bac, unde ești admis sau respins. Este un plan național, nu-i o jucărică politică. Acest Plan Național reflectă obiectivele României. Comisia are propriile pretenții în ce privește obiectivele, procedurile, proiectele de investiții și complicația care apare – durata foarte scurtă în care trebuie implementat, însă nu există varianta ca acest Plan Național să fie respins. El poate fi negociat repede sau mai puțin repede, în final, el va exista și va fi implementat, este cert”, a asigurat președintele Iohannis. Social-democrații spun că discuțiile trebuie să fie avansate, deoarece România nu își permite să fie chiar ultima țară care depune planul PNRR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...