Produsul vital al cărui preț explodează la noi în țară. Toți românii îl folosesc zilnic

Ana Anitoiu 17.09.2021, 17:03
Produsul vital al cărui preț explodează la noi în țară. Toți românii îl folosesc zilnic

Prețul unuia dintre produsele vitale este pe cale de a exploda în România. Majorarea va fi de cel puțin 20% și va fi resimțită de cumpărători începând din luna octombrie a acestui an.

Produsul vital ce se scumpește în România

Potrivit președintelui Asociației Producătorilor din Industria Apei (APIA), George Ristea, bonurile românilor urmează să arate sume de plată mai mari, din cauza apei îmbuteliate.

Mai exact, prețul apei de izvor îmbuteliate va crește din mai multe motive. Printre acestea se numără: scumpirea energiei electrice, a ambalajelor și a combustibililor, precum și a presiunii cursului de leu-euro după investițiile ce au fost realizate în producție.

Produsul vital al carui pret explodeaza la noi in tara. Toti romanii il folosesc zilnic
Produse de vanzare intr-un magazin

Ce argumente au adus producătorii

Potrivit producătorilor de apă de izvor îmbuteliată, aceștia sunt nevoiți să plătească facturi de energie electrică cu 90% mai mari față de cele din anul 2020.

În plus, producătorii au justificat scumpirea apei îmbuteliate prin faptul că prețul combustibililor s-a majorat cu aproximativ 20%. Mai mult, prețul ambalajelor, fie ele PET-uri, ambalaje din carton ori folie, a crescut cu aproape 50%.

Un alt motiv pentru care produsul vital se va scumpi

Totodată, reprezentanții Asociației Producătorilor din Industria Apei au argumentat că resimt presiunea cursului de schimb leu-euro, în urma investițiilor importante ce au fost făcute în ultima vreme.

„Principalul motiv este scumpirea energiei electrice, în general producătorii sau îmbuteliatorii de apă consumă foarte multă energie și această scumpire cu 90% duce la scumpirea apei. Dar acesta e doar unul dintre motive.

Apoi, materialele de ambalat au o creștere de 50%. (…) Minimum 20% va fi majorarea și poate ajunge spre 25-30%, iar în luna octombrie ar trebui să se vadă deja la raft”, a rezumat președintele APIA, George Ristea.

Scumpiri record la alimentele de bază

Această nouă scumpire vine după ce la începutul lunii septembrie administratorii de măcelării au avertizat că, până la Crăciun, prețul cărnii de porc va crește cu cel puțin 5%.

De altfel, și legumele se vor scumpi cu până la 40%, până în 2022, din cauza costurilor de producție mai mari. În plus, grâul folosit la panificație a ajuns deja la prețuri record, de peste 1.000 de lei pentru o tonă.

”Probabil şi puterea de cumpărare este foarte scăzută. Dacă anul trecut aveam comenzi de 50-60 de kilograme la castraveți anul asta, cu excepția vinetelor, la restul produselor nu am simțit apetitul pentru procesare, cum spunem noi in termeni populari nu simțim borcaniada”, a spus Radu Ionuţ Victor, legumicultor, potrivit Antena 3.

În acest context, Legea consumatorului vulnerabil de energie electrică a fost adoptată, marți, de Parlament. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că aceasta se va aplica începând cu data de 1 noiembrie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...