Produsul nebănuit care va scumpi alimentele în Europa. Nu se găsește mai deloc nici în România

Nicu Stan 21.01.2022, 20:53
Produsul nebănuit care va scumpi alimentele în Europa. Nu se găsește mai deloc nici în România

Produsul nebănuit care va scumpi alimentele în Europa. Nu se găsește mai deloc nici în România. Europa este cea mai afectată de criza prețurilor la gaze astfel că producția pentru un produs important care se folosește în agricultură. Agricultorii cred că în primul semestru al acestui an se vor confrunta cu un deficit de 7 milioane de tone din acest produs.

Produsul necunoscut care va duce la scumpirea alimentelor. Nu se găsește mai deloc în Europa și nici în România

Deficitul anual de îngrășăminte cu azot duce la scumpirea și mai mare a alimentelor de pe piața europeană. Agricultorii din vestul Europei şi-au asigurat doar 70% din necesarul de îngrăşăminte pe bază de azot pentru 2022, iar în țări ca România și Ucraina procentul de acoperire este și mai mic, informează analiștii de la Agritel.

Pentru cultivatorii de porumb şi grâu este pentru prima dată când sunt expuşi cu adevărat la o criză a îngrăşămintelor, adusă de scumpirea energiei, restricţii la export, precum şi sancţiuni comerciale.

Este deficit de ingrasaminte cu azot
Este deficit de ingrasaminte cu azot

Agricultorii ar putea planta mai puțin

Acum costă mult mai mult să cumperi îngrăşămintele necesare pentru culturile de iarnă, iar aceste cheltuieli suplimentare pot să îi determine pe agricultori să planteze mai puţine culturi de primăvară, care sunt responsabile pentru o treime din producţia de cereale a Uniunii Europene.

Într-un moment în care agricultorii europeni se pregătesc să împrăştie îngrăşămintele cu azot pe câmpuri, preţurile ridicate la azot nu le dă altă opţiune decât să utilizeze mai puţine îngrăşăminte şi să transfere costurile mai departe de-a lungul lanţului alimentar, informează Agerpres.

Care ar fi deficitul de îngrășământ cu azot

De asemenea, analiştii de la VTB Capital estimează că Europa ar putea să se confrunte cu un deficit de aproximativ 9% din necesarul său anual de îngrăşăminte pe bază de azot în primul semestru al lui 2022. Astfel, alimentele ar putea să se scumpească în cazul în care culturile agricole vor avea de suferit sau în cazul în care preţul produselor agricole va fi în creștere.

De asemenea, mulţi fermieri nu au asigurat încă necesarul de îngrăşăminte cu azot, aşteptând până în ultimul moment în speranţa că preţurile se vor mai micșora sau ar putea decide să împrăştie cantități mai mici decât normal.

Care este situația în Ungaria

În Ungaria, utilizarea îngrăşămintelor pe bază de azot s-ar putea micșora cu 30 până la 40% în acest sezon, ceea ce ar afecta producția culturilor, crede economistul Gyorgy Rasko.

„Dacă vom avea o seceta la finele lunii aprilie sau mai, efectele ar putea fi chiar mai devastatoare pentru că azotul ajută plantele să supravieţuiască unor zile secetoase”, a spus Gyorgy Rasko.

Nu în ultimul rând, îngrăşămintele pe bază de azot sunt importante pentru creşterea culturilor în primăvară şi sunt de asemenea şi tipul de îngrăşăminte cele mai afectate de criza energetică din Europa, întrucât se produc cu ajutorul gazelor naturale.

Urmăriți Impact.ro și pe