Produsul din Ucraina care provoacă probleme în România. Țările din Europa de Est sunt cele mai afectate

Stan Filon 30.01.2023, 12:52
Produsul din Ucraina care provoacă probleme în România. Țările din Europa de Est sunt cele mai afectate

Un produs din Ucraina provoacă probleme în România și numai. Mai multe state din Europa de Est au ajuns la concluzia că măsurile de solidaritate luate pentru Ucraina ar putea avea dezavantaje pentru propriile piețe, transmite publicația austriacă Die Presse.

Produsul din Ucraina care provoacă probleme în România

Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia se plâng acum că grânele ieftine din Ucraina cauzează tot mai multe probleme pentru agricultorii din țările lor. Facilitarea comerțului cu Ucraina în timpul războiului de agresiune rusesc a făcut ca semnificativ mai multe furaje și alimente din Ucraina să ajungă pe piețele țărilor din estul Europei.

„În prezent, există tot mai multe indicii că această creștere, dacă nu este controlată, ar putea crea dificultăți serioase pentru producătorii UE din sectorul agricol”, se arată în documentul citat de Die Presse.

Produsul din Ucraina care provoaca probleme in Romania. Tarile din Europa de Est sunt cele mai afectate
Produsul din Ucraina care provoaca probleme in Romania. Tarile din Europa de Est sunt cele mai afectate

Reuniune importantă programată luni la Bruxelles

Miniștrii agriculturii din țările UE discută acum despre această consecință a războiului din Ucraina și despre posibilele soluții în cadrul unei reuniuni programate luni la Bruxelles. Potrivit celor șase țări, efectele în sectorul cerealelor sunt mai mult decât semnificative, în contextul în care importurile de porumb din Ucraina în țările vecine din UE au crescut de la câteva mii de tone, la câteva milioane de tone.

Pentru a ajuta economia Ucrainei, UE a creat așa-numitele „Solidarity Lanes”, facilitând astfel rutele de transport și controalele la frontieră pentru produsele din țara est-europeană. Cu toate acestea, după cum se dovedește acum, o parte din grânele ucrainene nu au ajuns pe piața mondială, ci au împins produsele naționale în afara piețelor naționale ca hrană ieftină pentru animale, se plâng țările din Europa de Est menționate mai sus.

„Este important să nu se renunțe la extinderea culoarelor de solidaritate ale UE, astfel încât grâul ucrainean să ajungă acolo unde se termină culoarele de solidaritate: în porturile UE pentru a fi transportat mai departe în țările de destinație”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Federal al Alimentației și Agriculturii Agenției germane de presă.

În documentul comun al celor șase state UE se subliniază că sunt pregătite să continue să sprijine Ucraina în sectorul agricol, dacă acest lucru nu are un impact negativ asupra propriilor piețe, dar solicită despăgubiri pentru fermierii locali.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...