Produsele care vor deveni un lux pentru români. Se vor găsi cu greu în magazine, iar preţul lor va exploda

Ana Anitoiu 01.10.2021, 18:10
Produsele care vor deveni un lux pentru români. Se vor găsi cu greu în magazine, iar preţul lor va exploda

Unele produse vor deveni un lux pentru români și întreaga lume, deși în prezent cei mai mulți oameni nu pot concepe ca acestea să le lipsească. Vor începe să se găsească greu în rafturile magazinelor, iar prețurile lor vor exploda.

Ce produse vor deveni un lux

Cei care nu își pot imagina o zi fără să bea cafea, să mănânce ciocolată sau să mănânce mâncare ce conține condimente au parte de o veste proastă. Aceste trei categorii de produse vor deveni de lux în câteva decenii. Principalele cauze ale scumpirii lor vor fi creșterea temperaturilor globale și oscilațiile în privința ploilor.

”Pericolul ca produsele de zi cu zi să devină articole de lux este descurajant. Multe alimente ar putea să devină inaccesibile multor oameni”, a spus Monique Raats, directorul Centrului pentru alimente, comportamentul consumatorului şi sănătate al Universităţii din Surrey.

Produsele care vor deveni un lux pentru romani. Se vor gasi cu greu in magazine, iar pretul lor va exploda
Cafea si ciocolata

De altfel, a mai existat o vreme când boabele de cacao reprezentau chiar o monedă de schimb extrem de valoroasă. La apogeul civilizației maiașe, muncitorii erau plătiți cu acestea. Mai târziu, după ce negustorii spanioli le-au adus în Europa, ele s-au transformat într-un capriciu la curțile regale.

Conform unui studiu din 2015, jumătate din terenurile pe care se cultivă boabe de cafea ar putea să dispară până în anul 2050, din cauza temperaturilor prea mari. Un alt studiu a arătat că în America Latină culturile vor avea de suferit în proporţie de 88%.

Ce alt aliment extrem de popular va deveni un lux

De asemenea, modificarea obiceiurilor de consum și a preferințelor oamenilor ar putea face ca în viitor unul dintre cele mai populare alimente să devină un lux. Mai exact, carnea ar putea deveni un produs rar, în timp ce tot mai multe persoane trec la dieta bazată pe proteine vegetale, astfel încât să reducă amprenta de carbon.

În plus, consumul cărnii ar putea deveni sancționat la nivel social, la fel ca fumatul. Deocamdată, însă, potrivit specialistei Monique Raats, sunt judecate în societate mai ales persoanele care aleg să urmeze diete vegane, care provoacă iritare sau chiar furie.

Creșterea animalelor pentru carne este responsabilă de 14,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Producţia de carne roşie reprezintă 41% din totalul acestor emisii, adică un nivel aproximativ egal cu cele ale Indiei

Conform Organizaţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură, există o deconectare îngrijorătoare între preţul cu amănuntul al alimentelor şi costul real al producţiei lor în multe state.

Urmăriți Impact.ro și pe