Produsele care conțin făină de insecte, pe rafturile Lidl și Kaufland. Cum le recunoști, puțini și-au dat seama că le-au consumat deja

Beatrice Dumitru 26.03.2023, 09:50
Produsele care conțin făină de insecte, pe rafturile Lidl și Kaufland. Cum le recunoști, puțini și-au dat seama că le-au consumat deja

Comisia Europeană a autorizat în ianuarie 2023 comercializarea de produse alimentare ce conţin ingrediente derivate din insecte, precum lăcuste şi larve, dar și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă. Acestea vor apărea pe rafturile magazinelor Lidl sau Kaufland, dar puțini știu că zi de zi consumăm deja făină de insecte. Detaliul de pe etichetă la care să fii atent.

Produsele care conțin făina de insecte

Din 2021, Uniunea Europeană a autorizat comercializarea de produse pe bază de insecte precum greierii, lăcustele migratoare şi viermii de făină, cu o etichetare clară şi un control al autorităţilor sanitare europene. Unda verde pentru făină din greieri de casă a fost dată la începutul lui ianuarie 2023. „Consumul de insecte contribuie pozitiv la mediu, sănătate și mijloace de trai”, se arată într-un comunicat al Comisiei UE.

Nu va mai dura mult până când pe rafturile magazinelor de la noi din țară vor fi scoase la vânzare produsele care au în compoziție făină de greier. Aceasta va fi adăugată în alimente precum, paste, pâine, fursecuri, pizza, cereale, biscuiți sau amestecuri de panificație, iar pe etichete va fi marcată clar folosindu-se denumirea științifică a insectei, adică Acheta domesticus.

Produsele care conțin făină de insecte, pe rafturile Lidl și Kaufland. Cum le recunoști, puțini și-au dat seama că le-au consumat deja
UE a aprobat mai multe produse derivate din insecte.

Dar și acum folosim aproape zi de zi produse făcute din extracte de insecte, dar acestea se găsesc sub numele de „colorant E 120” cunoscut și drept „carmin roșu” sau, în cazul produselor cosmetice, „CI 75470”, sau „coșenilă”. Acest colorant este obținut din insecte fierte și zdrobite.

Potrivit site-ului Codecheck, extracte de insecte se găsesc în unele iaurturi, drajeuri colorate, gume, băuturi roii, dulceață de căpșuni și de zmeură, în siropurile dulci, în cârnați, ketchup și chipsuri.

Reguli pentru comercianții care vând produse alimentare pe bază de insecte

Uniunea Europeană are reglementări foarte stricte privind etichetarea produselor alimentare ce vor conține alimente noi. Această cerință se adaugă prevederilor regulamentului privind etichetarea și transparența. Potrivit Comisiei Europeane, „rămâne la latitudinea consumatorilor să decidă dacă vor să mănânce insecte sau nu”.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a stabilit câteva reguli pentru comercianți în ceea ce privește produsele alimentare ce conțin insecte, după ce viermele galben de făină, lăcusta călătoare, greierul de casă și larvele gândacului de făină au fost cuprinse în lista cu alimente noi a Uniunii Europene.

Produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte vor fi prezentate în suprafețele de vânzare într-un stand separat, delimitat de standurile ce conțin produsele consacrate care nu sunt/nu conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, potrivit ANPC.

De asemenea, operatorii economici au obligația de a afișa, la loc vizibil, lângă standul separat, informația că produsele alimentare sunt/conțin specii de insecte. Afişarea informaţiei va fi realizată pe suport sau panou, într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...