Producătorii agricoli și industria alimentară, în colaps. Se solicită intervenția Guvernului

Mihnea Tălău 16.02.2022, 15:00
Producătorii agricoli și industria alimentară, în colaps. Se solicită intervenția Guvernului

În urma unei discuții cu preşedintele Senatului, Florin Cîţu, liderul Federaţiei Agrostar, Ştefan Nicolae, a explicat miercuri că fără o intervenţia rapidă a Guvernului multe dintre afacerile din sectorul agricol și industria alimentară se vor închide. Care ar fi soluțiile.

Creșterea prețurilor la energie afectează toate sectoarele economice. Se închid firme, angajații sunt concediați, toate acestea având un efect de domino.

Se așteaptă o intervenție rapidă a Guvernului

„Dacă într-o lună de zile Guvernul nu intervine rapid şi prompt, nu vom mai avea nici produse de la micii producători, vom avea închideri masive de afaceri şi de activităţi, vom avea şomaj, va fi un efect atât de mare împotriva producătorului agricol şi a industriei alimentare deopotrivă pe care nu-l va mai putea controla nimeni. Este o problemă legată de partea de producţie, de preţuri şi de impact în costuri al energiei, dar este o problemă a puterii de cumpărare”, a spus Stefan Nicolae.

Acesta consideră că măsura propusă, zilele trecute de Florin Cîţu privind micşorarea CAS cu 5 % este „foarte bună”. Astfel, poate crește puterea de cumpărare a cetățeanului. Aceasta s-ar adăuga unei micșorări a TVA-ului.

Soluția propusă de Florin Cîțu

Liderul PNL, Florin Cîțu, a propus o reducere cu 5% a impozitării salariilor. Potrivit liberalului, o reducere a impozitării salariilor ar aduce mai mulți bani în buzunarele românilor, iar reducerea TVA ar tempera inflaţia.

Florin Citu cere primarilor agreearea unor principii
Florin Cîțu

În opinia președintelui Senatului, o reducere cu 5% a contribuțiilor ar însemna 300 de lei în plus la salariu pentru fiecare român.

„O reducere de 5% ar însemna cam 300 de lei în plus pentru români. Toți oamenii vor avea 300 de lei în plus. Banii se duc la bugetul general, după aceea se duc pe sectoare. E decizia ministrului, am arătat anul trecut, când am avut cea mai bună perioadă fiscală într-o perioadă de criză“, a declarat Florin Cîțu.

Cu toate acestea, o eventuală scăderea a contribuției pentru asigurări sociale, pensie și CAS, de la 25% în prezent la 20%, ar duce la creșterea deficitului la bugetul de pensii.

Urmăriți Impact.ro și pe