Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale: ‘Rusia va răspunde pentru crimele de război din Bucha’

Elena Avramescu 27.04.2022, 14:37
Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale: ‘Rusia va răspunde pentru crimele de război din Bucha’

Va exista „un caz de răspuns în timp util” cu privire la presupusele crime de război ale Rusiei în orașul ucrainean Bucha, a declarat marți procurorul șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, pentru CNN. Khan a făcut aceste comentarii în timp ce examina imaginile partajate cu CNN de procurorii ucraineni, în timp ce aceștia investighează presupusele crime de război rusești.

Rusia va fi pusă să răspundă pentru crimele de război

„Vom ajunge la adevăr pentru că nu avem unde să ne ascundem în sala de judecată. Oricare ar fi narațiunile și contra-narațiunile, dovezile ar trebui testate în mod corespunzător, și va exista, cred, un caz la care să se răspundă în timp util”, a spus Khan lui Anderson Cooper de la CNN în timpul unui interviu amplu, când a fost întrebat cum ICC ar putea construi un caz în Ucraina.

Situată la periferia Kievului, Bucha a fost ocupată de forțele ruse timp de aproximativ trei săptămâni în martie. Fotografiile, care au fost făcute în perioada 5-7 martie, arată trupurile civililor împrăștiate pe străzile mai multor locații din oraș.

Kremlinul a negat orice implicare în uciderile în masă ale civililor din Ucraina, în timp ce reiterează afirmațiile fără temei că imaginile cu cadavrele de pe străzile din Bucha sunt „false”. Khan a abordat direct dezinformarea Rusiei.

„Acele cadavre care sunt în acele pungi de pe ecran nu sunt false, le-am văzut. Am stat lângă ele. Problema este cum au murit, cine este responsabil și în ce circumstanțe? Trebuie să mergem înainte într-un mod care este, probabil, mult mai eficient decât în trecut”, a explicat Khan, sugerând problemele jurisdicționale cu care se confruntă CPI.

Rusia va fi pusa sa raspunda pentru crimele de razboi
Rusia va fi pusa sa raspunda pentru crimele de razboi

Luni, CPI s-a alăturat unei investigații a UE privind posibilele crime de război comise în Ucraina în timpul invaziei Rusiei, marcând prima anchetă comună a instanței din istoria sa de douăzeci de ani.

„Oficiul Procurorului CPI de la Haga va deveni un participant la echipa comună de anchetă (JIT) privind presupusele crime internaționale de bază comise în Ucraina”, a declarat agenția de cooperare judiciară a UE într-un comunicat.

În timpul unei vizite în orașele Bucha și Borodianka la mijlocul lunii aprilie, Khan a spus că există „motive rezonabile să se creadă că crimele aflate în jurisdicția CPI” au fost comise acolo.

Dar Khan a avertizat, de asemenea, că ar fi „provocator” să se garanteze ca justiția să fie făcută în Ucraina, având în vedere decizia Rusiei de a-și retrage semnătura din statutul CPI, care conferă instanței competența de a urmări persoane pentru genocid, crime împotriva umanității, crime de război, si infractiunea de agresiune.

Dovezi privind gropile comune din orașele Bucha și Borodianka au continuat să apară de la începutul lunii aprilie, în urma retragerii forțelor ruse din regiunea Kiev.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...